Het onderhandelen in de Stopera is begonnen

In het Amsterdamse stadhuis is het crisisoverleg begonnen van de fractievoorzitters van de gemeenteraad, over de impasse in de onderhandelingen over een nieuw college.

Bas Soetenhorst
null Beeld ANP
Beeld ANP

Bijna twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen heeft Amsterdam nog geen zicht op de vorming van een nieuw stadsbestuur. Op de 5e verdieping van het stadhuis, in de voormalige werkkamer van oud-wethouder Eric Wiebes, zoeken de politici naar een oplossing. De bijeenkomst is een initiatief van D66, de partij die als grote winnaar van de verkiezingen tot nu toe het initiatief heeft gehad in de besprekingen. De grote vraag is of dat zo blijft.

Afgelopen woensdag mislukte een poging voor een coalitie van D66, PvdA, VVD en SP en gooide informateur en oud-D66-leider Thom de Graaf de handdoek in de ring. Eerder mislukten al onderhandelingen tussen D66, VVD en GroenLinks.

Het gesprek in het stadhuis draait om een voorstel van D66-fractieleider Jan Paternotte om een informateur van zowel D66 als PvdA te benoemen. Bij de linkse partijen bestaat weinig steun voor dat idee. De SP wil een onafhankelijke informateur benoemen.

Voorkeur
Probleem bij de collegeonderhandelingen was tot nu toe dat D66 vasthield aan de VVD als coalitiepartner en liever niet wilde samenwerken met de PvdA. De PvdA op haar beurt heeft een voorkeur voor GroenLinks.

D66-leider Paternotte sloot in eerste instantie een akkoord met GroenLinks en nodigde vervolgens VVD uit om de coalitie aan een meerderheid te helpen. GroenLinks stapte vorige week uit deze onderhandelingen. De linkse partijen drongen er vervolgens op aan dat D66 de VVD zou loslaten als partner.

De ontstane impasse riep herinneringen op aan de moeizame onderhandelingen na de raadsverkiezingen van 2010. Toen volhardde D66 in een afkeurende houding jegens PvdA, die decennialang de dienst uitmaakt in Amsterdam. Deze houding werd vier jaar geleden afgestraft; D66 bleef ondanks grote verkiezingswinst buiten het college.

Hoewel D66 nu met 14 van de 45 raadszetels ruimschoots de grootste is in de gemeenteraad, is het niet uitgesloten dat de partij ook nu in de oppositie belandt. PvdA, GroenLinks en SP komen gezamenlijk een zetel tekort voor een meerderheid. De eenmansfracties van de Partij voor de Dieren of de Partij van de Ouderen zouden een linkse coalitie aan een meerderheid kunnen helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden