PlusAchtergrond

Het nieuwe normaal over de grens: Spanje, Frankrijk en Italië presenteren plannen

Stickers op stoeltjes in een metro station in Parijs. Beeld Thomas Coex/AFP
Stickers op stoeltjes in een metro station in Parijs.Beeld Thomas Coex/AFP

Spanje, Frankrijk en Italië hebben hun plannen gepresenteerd voor het versoepelen van de lockdownmaatregelen. De realiteit is doorgedrongen dat dat een proces zal worden dat om veel geduld vraagt. 

Spanje

‘De de-escalatie zal geleidelijk gaan’, zei premier Pedro Sánchez dinsdag in een persconferentie. In het land dat sinds 14 maart goeddeels op slot zit, moet het leven in de komende acht weken weer grotendeels genormaliseerd worden. Hoewel: echt normaal wordt het niet, benadrukte Sánchez. Ook in de laatste fase, die als alles goed gaat half juni begint, blijft 1,5 meter afstand houden de norm.

Sinds maandag mogen kinderen voor het eerst sinds zes weken weer naar buiten. Volgende week maandag mogen volwassenen weer buiten sporten en de week erop gaat fase één van het vierstappenplan in: dan mag een deel van de horeca weer open. Eind mei volgen musea, bioscopen en stranden. Een maand later moeten vrijwel alle sectoren weer op gang zijn gekomen.

Frankrijk

Aan premier Édouard Philippe dinsdag de ondankbare taak om de versoepeling van de lockdownmaatregelen aan te kondigen. Ondankbaar, omdat hij de Fransen mocht mededelen dat het leven in de voorzienbare ­toekomst anders blijft. “We moeten met het virus leren leven,” aldus de premier.

Vanaf 11 mei wordt in Frankrijk gefaseerd begonnen met de déconfinement, het versoepelen van de lockdown. In de eerste fase, die duurt tot begin juni, mogen winkels open en mensen hun huis verlaten, maar niet verder dan 100 kilometer reizen. Mondkapjes worden door de overheid verstrekt en moeten worden gedragen.

Cafés en stranden mogen pas in de volgende fase open. Per streek wordt gekeken wanneer het tijd is voor die volgende fase. Wanneer die begint, is afhankelijk van de vraag of het virus zich niet weer sneller heeft verspreid.

Italië

In het hardst getroffen land in Europa lijkt voorzichtigheid het credo. Premier Giuseppe Conte heeft zondag aangegeven dat de versoepeling aanstaande is in het land dat al sinds 21 februari op slot zit. Op 18 mei mogen de winkels open, net als musea en bibliotheken. Zoals het er nu naar uitziet, mogen bars en restaurants dat in juni ook. Scholen blijven tot september dicht.

Conte ligt van twee kanten onder vuur: sommigen menen dat hij Lombardije, de zwaarst getroffen regio, te snel opengooit, terwijl bedrijven vinden dat hij te voorzichtig is met het opheffen van de maatregelen.

Zweden

De afgelopen weken werd vaak naar de Zweden gewezen als voorbeeld van hoe het anders zou kunnen: geen lockdown, maar alleen ouderen en zwakkeren blijven binnen. Feestjes worden afgeraden, maar de horeca is gewoon open. Nu het aantal doden en besmettingen hier in tegenstelling tot in de rest van Europa rap blijft oplopen, groeit de kritiek. Intussen benadrukken Zweedse politici en epidemiologen dat hun beleid in wezen niet zo veel verschilt van dat in andere Europese landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden