Het nieuwe idealisme: het verzorgingsisme

Mag ik u mijn nieuwe idealisme voorstellen? Het verzorgingsisme.
(Hier applaus.)

U heeft kunnen lezen dat van de Nederlanders met een lage opleiding volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 79 procent een chronische ziekte heeft. Een cijfer om bij stil te staan.

Ik kom uit een tijd en een milieu dat we het socialisme hadden ter verheffing van de arbeidende klasse. Wij werkten ons op! Wij verwierpen 'de vervreemding', en wij wilden, wat Karl Marx zo mooi onder woorden bracht, dat arbeid 'niet als een waar werd verkocht', maar wij wilden controle op het arbeidsproces. We wilden behandeld worden als ambachtslieden. We wilden dicht staan bij het product dat we maakten.

Die strijd hebben wij verloren. Maar nu is er Het Verzorgingsisme!
(Applaus.)

Jij, handwerksman, ambachtsman, arbeider, jij kunt het niet helpen dat je onderaan staat in de maatschappij: je bent ziek, zwak en misselijk. En niet te genezen! Het is chronisch! Jullie moeten verzorgd worden en gekoesterd, want jullie zijn chronisch ziek door je lage opleiding.

Want - en ik richt me nu even tot jullie kinderen - als jullie niet je best doet op school, als jullie niet alles inzetten om de voor iedereen haalbare universitaire opleiding communicatiekunde te volgen, dan kunnen jullie de volgende de door het RIVM geselecteerde chronische kwalen krijgen: aids en hiv-infectie, kanker, gezichtsstoornissen, aangeboren afwijkingen van hartvaatweefsel, aandoeningen van het endocard/ hartklepafwijkingen, hartfalen, coronaire hartziekten, hartritmestoornissen, beroerte, reumatoïde artritis, perifere artrose, chronische nek- en rugklachten, osteoporose, ziekte van Parkinson, epilepsie, migraine, aandoeningen gerelateerd aan alcohol, dementie (inclusief alzheimer), stemmingsstoornissen, angststoornissen, overspanning/ burn-out, persoonlijkheidsstoornissen, verstandelijke handicap, COPD (verzamelnaam luchtwegaandoeningen zoals chronische bronchitis en longemfyseem), astma en diabetes mellitus.

Lieve mensen, aanhangers van Het Verzorgingsisme, weest trots op je kwaal! Kom er voor uit, in radio- en televisieprogramma's, toon je kanker, hiv of ander chronische kwaal! Je hebt recht om gehoord te worden.

We komen bij u, houden u in de gaten, wij zijn de overheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden