Plus

Het nieuwe college is stil, waar blijven die wethouders?

De nieuwe linkse lente in Amsterdam laat op zich wachten. Het nieuwe college is opvallend stil en plannen zijn uitgesteld. Burgemeester Halsema laat het meest van zich horen met vooral veel law- and-order.

.Beeld anp

Het nieuwe politieke seizoen begint woensdag en daarmee breekt de tijd aan waarin het 'kneiterlinkse' college eindelijk wat van zich kan laten horen. Want eigenlijk is het al maanden behoorlijk stil in de Stopera.

Sinds de installatie van het college van GroenLinks, D66, PvdA en SP is weliswaar veel gebeurd: de opening van de Noord/Zuidlijn, de gedeeltelijke sluiting van de Prins Hendrikkade voor auto's, de benoeming van burgemeester Femke Halsema, maar dit is allemaal het gevolg van besluiten die stammen uit het pre-kneiterlinkse tijdperk.

Het nieuwe gemeentebestuur heeft nog weinig tot stand gebracht. Een van de speerpunten, een 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers, is uitgesteld.

Ook is helemaal niets vernomen van een ander belangrijk plan: de extra korting voor erfpachters die willen overstappen op het nieuwe stelsel. Tot onvrede van huizenbezitters die duidelijkheid verlangen.

Uit de klauwen
Over huizenbezitters gesproken: de prijzen op de woningmarkt stijgen vrolijk verder, terwijl marktpartijen laten weten weinig te zien in de woningbouwplannen van het college, die ook nog niet uitgewerkt zijn.

In Amsterdam is het nog drukker dan vorig jaar en loopt de boel in delen van de binnenstad volledig uit de klauwen, maar een plan om de stad terug te winnen bestaat nog niet - al heeft het nieuwe college wel verwachtingen geschapen.

De wethouders hebben een inwerkperiode nodig, dat is te begrijpen. Sommigen hebben geen politieke ervaring of onvoldoende kennis van de stad, dus dat heeft tijd nodig.

Daarnaast heeft het college, na een luidruchtig en provocerende start, bewust gekozen voor enige radiostilte om de rechtse oppositie in de raad en het plattelandskabinet in Den Haag niet nog meer tegen de schenen te schoppen.

Maar door deze inwerkperiode, radiostilte en de verkiezingen is de stad al zo'n driekwart jaar niet meer intensief bestuurd.

Tegenover deze apathie staat de vlijt van de nieuwe burgemeester Halsema. In haar eerste anderhalve maand kwam ze met meer voorstellen dan alle wethouders bij elkaar in vier maanden tijd.

Ze drukt een stevig law-and-order-stempel op het nieuwe college met lik op stuk-maatregelen op de Wallen en door de antiradicaliseringsaanpak op de kop te zetten.

Debat in tweets
Deze week zal Halsema opnieuw het middelpunt zijn van debat, na het terroristische geweld op het Centraal Station.

En zo spelen openbare orde en veiligheid de hoofdrol bij dit nieuwe college en niet de gedroomde linkse lente vol nieuwe geluiden.

Het is, kortom, tijd dat ook de wethouders van zich laten horen.

Dit geldt ook voor de nieuwkomers in de gemeenteraad. De entree van Forum voor Democratie, Denk, BIJ1 en ChristenUnie kreeg veel aandacht, maar ook deze partijen houden zich behoorlijk gedeisd.

Lijsttrekker Annabel Nanninga van Forum voor Democratie is actiever op Twitter dan in de Stopera. Zij voert het debat het liefst in 280 tekens.

Ook Denk beperkt zich vooral tot schriftelijke vragen en moties op onderwerpen die dichtbij de achterban staan.

BIJ1 heeft wel de nodige moties en initiatieven door de raad gekregen, maar de partij van Sylvana Simons heeft het een stuk makkelijker omdat haar ideeën aanschurken tegen die van de linkse meerderheid.

De nieuwkomers in het college en in de raad zullen komend seizoen ongetwijfeld vaker van zich laten horen. De inwerkperiode heeft lang genoeg geduurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden