Plus

Het niet-pittoreske Amsterdam in enkele potloodlijnen

De Rotterdammer Arie Schippers wordt donderdagavond benoemd als Stadstekenaar van Amsterdam. "Kale koppen vind ik mooi, of een te dikke nek boven een bontkraag."

De nieuwe stadstekenaar tekende al schets­boeken vol, geïnspireerd door 'gewone' taferelen in de stad Beeld Arie Schippers
De nieuwe stadstekenaar tekende al schets­boeken vol, geïnspireerd door 'gewone' taferelen in de stadBeeld Arie Schippers

Je zou het niet zeggen als je hem hoort praten over zijn tekeningen, maar Arie Schippers, de nieuwe Stadstekenaar van Amsterdam, is een geboren en getogen Rotterdammer. En hij woont inmiddels in Muiderberg.

"Maar ik ken Amsterdam als mijn broekzak. Ik heb er 35 jaar gewoond en ik heb er zoveel getekend en geschilderd. Ik ken elke zijstraat, elke doodlopende straat, en toch kom ik elke keer weer prachtige nieuwe dingen tegen."

Donderdagavond, tijdens de opening van de expositie Stadstekenaars van Amsterdam 2014-2016 in het Stadsarchief, wordt Schippers officieel benoemd tot Stadstekenaar, maar hij tekende het afgelopen half jaar al drie schetsboekjes vol: rudimentaire schetsen en tot in detail uitgewerkte tekeningen van doodgewone Amsterdammers, van passanten en toeristen - waar de stadsdichter in actie komt bij grote evenementen en zaken van landsbelang, focust de stadstekenaar op het alledaagse.

Schippers studeerde aan de Rotterdamse Academie (1972) en de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam (1972-1977).

In 1977 won hij de Prix de Rome voor schilderkunst, eerder dit jaar kreeg hij de Sacha Tanja Penning, een oeuvreprijs voor figuratieve kunstenaars, uit handen van juryvoorzitter Wim Pijbes.

Onmisbaar
Volgens het juryrapport is Schippers 'onmisbaar voor de waardering van de hedendaagse figuratieve kunst in Nederland'. Eind vorig jaar had hij solotentoonstellingen in de Fondation Custodia in Parijs en in de Kunsthal in Rotterdam.

Door zijn plein-airschilderijen van niet-pittoreske plekken, zoals de Amsterdam Arena, een McDonald's-vestiging, parkeerplaats of rafelranden en verstedelijkte landschappen, werd Schippers al vergeleken met George Hendrik Breitner; zijn vingervlugge tekeningen doen denken aan die van Isaac Israëls (1865-1934), een van Nederlands belangrijkste impressionisten.

Schippers heeft maar een paar minuten nodig om iets of iemand trefzeker te typeren, een paar potloodlijntjes volstaan.

Te krappe bontkraag
Hij tekent winkelende mensen op de roltrap in de Kalvertoren, een automobilist die staat te tanken, of oudere mensen die soms wel een kwartier bij een kaartjesautomaat staan.

"Kale koppen vind ik ook mooi, met van die knellende brillen waar je koppijn van krijgt. Of een dikke nek onder een te krappe bontkraag. En trainingsbroeken en andere sportkleding, en kaftans, hoofddoeken met enorme bossen haar eronder. Mensen die selfies maken voor toeristische attracties vind ik ook fijn om te tekenen. Of wachtende politieagenten, dat zijn net opgetuigde kerstbomen, met alles wat ze aan hun riem hebben hangen."

null Beeld Arie Schippers
Beeld Arie Schippers

Ten westen van het Centraal Station tekende hij een dikke man, die naast zijn geparkeerde Canta staat te vissen in het IJ.

"Later kropen die mannetjes tegen elkaar aan in de Canta en het paste nog ook. Ik vind dat grappig. De meeste Amsterdammers fietsen eraan voorbij, maar ik blijf me verwonderen. Zou iedereen moeten doen; ga gewoon eens stilstaan en doe alsof je in Shanghai bent. Verwondering brengt kleur in je leven."

null Beeld Arie Schippers
Beeld Arie Schippers

Kunstenaars
In het Stadsarchief worden Schippers' tekeningen gecombineerd met die van de eerdere stadstekenaars Hamid el Kanbouhi (2014) en Dieuwke Spaans (2015) en twaalf kunstenaars die de afgelopen jaren een opdracht hebben gekregen van de Commissie voor de Tekeningen van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en het Stadsarchief.

'Vijftien kunstenaars, vijftien manieren om naar Amsterdam te kijken', luidt de treffende ondertitel van de geweldige expositie, waarop werk te zien is in allerlei vormen en maten, ook van bijzondere kunstenaars als Koen Taselaar, Jantien Jongsma, Robbie Cornelissen en Parra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden