PlusAnalyse

Het net sluit zich rond Airbnb in Amsterdam

Eindelijk een doorbraak rond de illegale vakantieverhuur: wie zijn huis verhuurt, moet dit melden. Dan is het makkelijker illegale hotels op te sporen.

Michiel Couzy
Vanaf begin dit jaar krijgen verhuurders die de regels overtreden 20.500 euro boete Beeld anp
Vanaf begin dit jaar krijgen verhuurders die de regels overtreden 20.500 euro boeteBeeld anp

De meldplicht zingt al meer dan een jaar rond als wondermiddel tegen illegale vakantieverhuur, maar liet als een ware diva op zich wachten. Nu gaat het er toch van komen.

De gemeente heeft een manier gevonden om Amsterdammers te verplichten dat zij zich elke keer melden als ze hun huis verhuren aan toeristen. Of dat nu via Airbnb gaat, via Booking, of welke site dan ook.

Het college zal binnenkort het besluit nemen. "Een heel belangrijke stap," zegt Marjolein Moorman, fractievoorzitter van de PvdA. En als de oppositie al enthousiast is, zegt dat veel.

Opeenvolging van instrumenten
De meldplicht is de volgende stap die de gemeente neemt in de strijd tegen vakantieverhuur. Dat Airbnb tot overlast leidt, is inmiddels geen discussie meer. Maar er is niet één maatregel die de overlast wegneemt. Daarom kiest de gemeente voor een opeenvolging van instrumenten: meer handhavers, hogere boetes, een kliklijn.

De gemeente krijgt zo steeds meer grip op de vastgoedhufters die illegaal verhuren.

De meldplicht is een belangrijke aanvulling die het makkelijker maakt illegale vakantieverhuur aan te pakken. Volgens de regels mogen Amsterdammers hun woning maximaal zestig dagen per jaar verhuren, aan niet meer dan vier toeristen tegelijk. Probleem is nu dat de gemeente niet kan nagaan hoe lang een woning al in de verhuur is. Dat maakt het lastig illegale verhuurders op heterdaad te betrappen.

De meldplicht maakt direct duidelijk hoe lang een woning al is verhuurd. Dus kan de gemeente direct maatregelen treffen als de termijn is overschreden. Wie niet meldt, krijgt een boete.

Vrijgezellenfeestvierders
Wethouder Laurens Ivens beseft dat Airbnb hiermee niet uit de stad zal verdwijnen en ook dat vakantieverhuur populair blijft.

Maar hij hoopt wel de overlast te beteugelen van grote groepen vrijgezellenfeestvierders. Ook kan hij voorkomen dat huizen veranderen in hotels en dat verhuurders uitwijken naar andere sites als Airbnb hun woning heeft verwijderd.

Naar deze doorbraak is lang gesnakt. Begin 2016 vroeg PvdA al om een meldplicht. Dat kon niet, zei Ivens toen: hiervoor is een wetswijziging nodig. Groot was de vreugde toen de Tweede Kamer een motie aannam voor invoering van de meldplicht.

Even groot was de teleurstelling toen minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Wonen) daarna liet weten de motie niet uit te voeren: gemeenten kunnen zelf een meldplicht invoeren.

Juristen van het ministerie hebben de ambtenaren van de gemeente hierbij geholpen. Kennelijk was die hulp nodig. Dat is jammer. Het net sluit zich, maar dat had veel eerder gekund.

Deze strengere regels werden al ingevoerd:

- Met Airbnb zijn afspraken gemaakt: alle illegale verhuur gaat van de site.

- Boetes zijn per 1 januari verhoogd van 13.500 naar 20.500 euro. Dit heeft geleid tot een recordboete van 150.00 euro voor een illegaal hotel.

- Voor handhaving van de regels heeft de gemeente dit jaar bijna vijf miljoen uitgetrokken.

- Amsterdam zet digitaal rechercheren in om illegale vakantieverhuur op te sporen via de sites. Daarnaast controleren ambtenaren, vermomd als toeristen, of regels worden overtreden.

- Ook sleutelbedrijven, die verhuurders helpen, worden aangepakt en krijgen boetes als regels worden overtreden.

- De kliklijn voor overlast en illegale vakantieverhuur is sinds Pasen zeven dagen per week bereikbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden