Plus

Het motief van de moord op Elco Gjaltema blijft vaag

De recherche hoopt ruim zeven maanden na de liquidatie van Elco Gjaltema, in februari op de Oostelijke Handelskade, in elk geval de uitvoerders van de moord nog te achter­halen.

Forensisch onderzoek na de moord op Elco GjaltemaBeeld anp

Kort nadat hij in de avond van 17 ­februari was geliquideerd bij zijn huis aan de Oostelijke Handelskade, ­deden in het milieu en in het uitgaansleven vele verhalen de ronde over Elco Gjaltema (36) en zijn kleurrijke levenswandel.

Het napluizen van die verhalen leerde de recherche al snel dat hij veel vrienden en kennissen had die iéts van hem wisten, maar dat niemand een volledig plaatje kon (of wilde) schetsen.

Gjaltema zat in het verleden in de drugshandel, zo was vrij breed ­bekend. Aan zijn pleegouders uit het Twentse Denekamp had hij kort voor zijn dood verteld dat die bedenkelijke carrière 'helemaal over was' en dat hij 'een nieuw leven was begonnen' - zoals zijn pleegvader dinsdagavond vertelde in televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Aruba
Onderbouwing van het in het milieu hardnekkige verhaal dat Gjaltema verantwoordelijk werd gehouden voor een mislukt transport van tientallen kilo's cocaïne en xtc naar Engeland, een miljoen waard, is in ruim een half jaar onderzoek nog niet ­gevonden.

In zijn omgeving maakte Gjaltema geen geheim van zijn plan om naar Aruba te reizen om op zoek te gaan naar zijn roots en zijn Arubaanse, biologische vader te bezoeken. Dat hij vanaf de Antillen dan wel een drugshandel zou hebben willen opzetten, zoals in criminele kringen is gesuggereerd, bleef een gerucht.

Dat de barok getatoeëerde Gjaltema, die graag motor reed, gelieerd was aan criminele motorclubs, kan ook niet worden bevestigd.

Technisch bewijs
Gjaltema ging fanatiek uit in clubs rond het Amsterdamse Leidseplein, zoals Palladium en Jimmy Woo. Hij strooide met geld. Hoe hij daaraan kwam, blijft onduidelijk.

Hij zat weliswaar duidelijk in de verdovende middelen, maar welke deal hem fataal kan zijn geworden, blijft vaag. Bij gebrek aan een helder motief lijkt de recherche vooral aangewezen op sporen en technisch bewijs.

Dat is er enigszins. Bij de in brand gestoken Audi waarin de daders reden, bleef een petfles achter waarin de brandstof had gezeten waarmee de vluchtauto was aangestoken. Daarop zat een spoor dat belangrijk kan zijn.

Denemarken
In Gjaltema's Blackberry zat bovendien mogelijk interessante informatie over zijn contacten en communicatie.

De politie kent ook de route die de vluchtauto aflegde sinds een Nederlander die op het vliegveld bij de Deense hoofdstad Kopenhagen had gehuurd. Van Denemarken is de opvallende auto via Hamburg naar Nederland gereden.

Met die informatie rechercheert het onderzoeksteam ruim een half jaar na de liquidatie door. Of de uitzending van Opsporing Verzocht nieuwe aanknopingspunten heeft opgeleverd, is nog onduidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden