Column

Het mooiste sprookje komt van De Nederlandsche Bank

December is sprookjesmaand. Sinterklaas, Zwarte Piet, Kerstman, rendieren, Jezus, onbevlekte ontvangenis. We weten dat het flauwekul is, maar zijn voor de gezelligheid bereid ons ongeloof op te schorten. Het zullen de korte dagen, lange nachten, vele lichtjes en lage temperaturen zijn.

Ewald Engelen Beeld
Ewald Engelen

Het mooiste sprookje komt van De Nederlandsche Bank. Maandag presenteerde DNB een rapport dat een somber beeld van de Nederlandse economie schetst. Een procent krimp dit jaar, 0,6 procent volgend jaar en lichte groei in 2014: veel slechter dan de ramingen waarop de regeringsverklaring van eind oktober was gebaseerd. En dus leidend tot hogere begrotingstekorten dan de drie procent die Brussel wil zien. Tot zover weinig nieuws.

Sprookjesachtig wordt het op pagina 16. Onder het kopje 'Alternatieve scenario's voor de binnenlandse economie' stelt DNB dat het consumentenvertrouwen snel kan herstellen. Dat 'vertaalt zich in meer consumptie, meer woningtransacties en in stabiele huizenprijzen in 2014'. 'Daarnaast ontstaat er meer animo voor nieuwbouwwoningen, waardoor het aantal aangevraagde en verleende bouwvergunningen stijgt. Ten slotte verbetert ook de stemming in het bedrijfsleven, waarbij het negatieve producentenvertrouwen omslaat naar het langjarige gemiddelde, wat zich vertaalt in hogere bedrijfsinvesteringen.'

Daarbij zijn twee prachtige grafiekjes geplakt van consumentenvertrouwen en uitgegeven bouwvergunningen, die vanaf 2008 in somber blauw alleen maar dalen en plotseling, vanaf 2012, in vrolijk geel een huppeltje omhoog maken. Kortom: eind goed, al goed.

DNB gelooft kennelijk in het sprookje dat deze crisis een vertrouwenscrisis is. Krimp komt doordat wij niets uitgeven. Dat komt doordat de politiek geen duidelijkheid biedt. Waardoor wij uit voorzorg oppotten en afbetalen in plaats van besteden. Ergo: politieke daadkracht en duidelijkheid, en alles komt goed. Gelul natuurlijk. Met vertrouwen heeft de recessie niets te maken. Met een rovende staat die ons via hogere belastingen en lastenverzwaringen laat bloeden voor zijn bancaire steun des te meer.

Hilarisch wordt het als DNB speculeert over wat zo'n vertrouwensomslag teweeg kan brengen: als vakbeweging en werkgevers een nieuw 'Akkoord van Wassenaar' sluiten, zou net als in 1984 het tij snel kunnen keren.

Weten ze aan het Westeinde dan nog niet dat het poldermodel naar de verdommenis is? Hebben ze niet in de gaten dat deze recessie Europabreed is? Snappen ze nog steeds niet dat dit een ontschuldingscrisis is en niet zomaar een laagconjunctureel dipje? En dat elke vergelijking met 1984 dus mank gaat? Radeloos zijn ze.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden