Plus

Het mooiste schoolplein van Amsterdam ligt er treurig bij

Ooit een asfaltplak, daarna een sieraad voor school en buurt, maar nu is het schoolplein van de Merkelbachschool in Buitenveldert weer in kritieke toestand. De net vertrokken schooldirecteur ergert zich aan de afstandelijke houding van de gemeente.

Raounak Khaddari
Er is weinig over van het weelderig groen dat het plein sierde Beeld Jesper Boot
Er is weinig over van het weelderig groen dat het plein sierdeBeeld Jesper Boot

"Een schooldirecteur zou zich met andere dingen moeten bezighouden," zegt Gabriël Maassen die tot de zomer directeur was van de Merkelbachschool.

Het mooiste schoolplein van Amsterdam, waar hij met team en ouders jaren voor heeft gestreden, ligt er na de droge zomer treurig bij omdat al het groen is verdord. Stadsdeel Zuid had volgens de onderhoudsafspraken water moeten geven, zegt de oud-directeur die inmiddels elders in het onderwijs werkt.

Het gaat hem aan het hart dat de leerlingen op zijn vorige school maandag 'een triest schoolplein' aan zullen treffen.

Van 2014 tot 2016 hadden de kinderen van de school naast het Gelderlandplein helemaal geen speelplein, 873 dagen lang. De pingpongtafel, speeltoestellen en zandbak werden in 2014 verwijderd vanwege een lekkage in de garage die eronder ligt.

Felle strijd
De werkzaamheden duurden lang en over het ontwerp voor het nieuwe plein ontbrandde een felle strijd, die twee jaar geleden eindigde met de feestelijke heropening.

Voor de kinderen staat er een groot houten speeltoestel en is er ruimte om te voetballen en te ravotten. Een soberder deel is bestemd voor gebruikers van het buurthuis en buurtbewoners.

Op foto's laat Maassen kleurrijke bos­anemonen en hortensia's zien. Wie nu het schoolplein oploopt ziet weinig meer dan goudgele bosjes die voor stro kunnen doorgaan.

Bewateren
"Dat komt allemaal door de droogte van afgelopen zomer," zegt de woordvoerder van stadsdeel Zuid. "Dat was een langdurig en landelijk probleem. Bewateren was een geen optie."

null Beeld Jesper Boot
Beeld Jesper Boot

Maassen vindt die reactie onbegrijpelijk. "De gemeente is de afspraken over het onderhoud niet nagekomen. Elders in Zuid was bewateren namelijk wel mogelijk."

Een mailwisseling tussen Maassen en een medewerker van stadsdeel Zuid toont aan dat er in al 2017 onenigheid was. In het onderhoudsprogramma staat dat de gemeente het groen onderhoudt, van onkruid wieden tot de planten bewateren.

"Het plein is eigendom van de gemeente, niet van de school."

Praktijkles
In de afspraken tussen het beplantingsbedrijf, het stadsdeel en de school staat dat leerlingen en medewerkers niet zelf de planten en bomen mogen verzorgen. "Dan zou de garantie van de aannemer op de aanleg van het groen verlopen."

Na een jaar van versloft onderhoud, raakten de afvoerputten verstopt en was de maat voor de school vol. "Noem het burgerlijke ongehoorzaamheid, maar we zijn toch zelf aan de slag gegaan."

In samenwerking met Natuur- en Milieu Educatie (NME) kregen de basisschoolleerlingen praktijkles groenonderhoud. "We proberen de situatie zo positief mogelijk te benaderen."

Elke week staat een kabouter met gouden muts in een andere klas. "Die leerlingen zijn dan verantwoordelijk voor de tuin.''

''Ze leren ervan en de meesten vinden het nog leuk om te doen ook. Maar we kunnen niet alles zelf: het grote onderhoud moet echt door de gemeente worden opgepakt. Ik begrijp niet waarom er zo wordt verzaakt."

Eén watertank
De oud-directeur heeft het stadsdeel meerdere keren gevraagd zijn verantwoordelijkheid te nemen, maar zonder resultaat. "Pas na Facebookoproepen en klachten van ouders is er één keer actie ondernomen. Met een grote tank zijn ze hier geweest om alles te bewateren, maar toen waren alle planten al verdord."

null Beeld Jesper Boot
Beeld Jesper Boot

De woordvoerder van stadsdeel Zuid ontkent dat gemaakte afspraken niet zijn nagekomen: "De afdeling beheer en onderhoud heeft regelmatig het schoolplein schoongeveegd, onkruid gewied en de planten van water voorzien."

Toch belooft het stadsdeel wel op te draaien voor de kosten van nieuw groen.

Maassen, die zich nog steeds betrokken voelt bij de leerlingen kan maar moeilijk vertrouwen op een positief vervolg.

"Ik hoop dat we de planten terugkrijgen uit het originele beplantingsplan met de variatie die bijdraagt aan de sfeer en geur op het plein. Als er maar niet voor een dubbeltje wat groene planten worden neergezet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden