Plus

Het monster onder je bed? Die ziet er zo uit

Het Parool vroeg kinderen tot 12 jaar om het monster onder hun bed te tekenen. Een selectie van de mooiste, meest angstaanjagende wezens.

Het monster dat winnaar Ennio Tilma (7) tekende leeft in het bos en is onzichtbaar voor mensen. Beeld Ennio Tilma

Otis Aku Heus (9)

Van killerclowns tot zombies: Otis ziet vaak enge dingen in reclames of in internetfilmpjes. Moeder Anais: "Hij komt vaak per abuis bij video's terecht die eigenlijk niet voor kinderen van negen bedoeld zijn."

In de klas van Otis praten de kinderen veel over een enge man in pak met poten op zijn rug: ­Slenderman. Otis is 's nachts ­geregeld bang dat Slenderman ­verstopt zit onder zijn bed. Hij weet een manier om aan leukere dingen te denken. "Dan zet ik op de iPad grappige filmpjes van Mickey Mouse op en ben ik niet meer bang."

In de klas van Otis praten de kinderen veel over een enge man in pak met poten op zijn rug: ­Slenderman. Beeld Otis Aku Heus

Bruno Herder (9)

Gigatrol, dat is de naam van Bruno's monster. Hij is erg gevaarlijk voor mensen en eet ze allemaal op. "En als hij klaar is met eten, laat hij een grote boer," zegt Bruno. Doordat het monster dezelfde ogen heeft als een vlieg, ziet hij zijn prooi erg goed aankomen. In de winter hoef je echter niet bang te zijn voor de Gigatrol, dan houdt hij namelijk een ­winterslaap.

Monster Gigatrol Beeld Bruno Herder

Alicia Mellema

Volgens Alicia Mellema is Monster het monster een heel gemeen wezen. "Hij spuwt allemaal vuur op mensen en is heel gevaarlijk," zegt ze. Het monster heeft maar liefst vijf gezichten en een lijf in alle kleuren van de regenboog.

Door zijn grote oren hoort hij als de beste, hij heeft ze zelfs versierd met gestolen oorbellen. Alicia: "Die heeft hij gestolen van een mens!"

De oorbellen heeft dit monster gestolen van een mens. Beeld Alicia Mellema

Auke Lettink (7)

De bloedspin van Auke leeft voornamelijk onder hoogslapers. "Het monster is heel groot, daardoor past hij alleen onder dit soort bedden," zegt hij. De bloedspin kan niet alleen hard rennen, ook is hij een snelheidsduivel in het water vanwege de zwemvliezen tussen zijn poten. Dat maakt hem erg gevaarlijk. "Als hij honger heeft, eet hij iedereen op!"

De bloedspin van Auke leeft voornamelijk onder hoogslapers. Beeld Auke Lettink

Niene Wesselink (3)

"Ik heb een dinosaurus ­getekend," zegt Niene. De naam van het beest is
de Oma Marga Dinosaurus, naar de oma van Niene die kortgeleden overleed. Het monster heeft stekels en een bek met scherpe tanden. Toch is de ­dinosaurus wel lief.

De dinosaurus van Niene heeft stekels en scherpe tanden, toch is de dino wel lief. Beeld Niene Wesselink

Krijn Braakman (10)

"Het monster dat ik heb getekend, is eigenlijk een heel dom monster," zegt Krijn. Hij heeft twee extra gezichten met extra goede oren. Hierdoor is horen voor hem geen enkel probleem.

Over het algemeen is het monster van Krijn aardig tegen mensen. Lach je om zijn uiterlijk? Dan kun je maar beter maken dat je wegkomt. "Dan komt er vuur uit zijn poten."

Lach je om het uiterlijk van dit monster? Dan kun je maar beter maken dat je wegkomt. Beeld Krijn Braakman

De winnaar: Ennio Tilma (7)

Ennio Tilma (7) maakte de winnende ­tekening, die is afgedrukt op de voorkant
van de PS. 'Het verboden monster' van Ennio leeft in het bos en is onzichtbaar
voor mensen. "Slechte wetenschappers zeggen dat monsters die onzichtbaar zijn, niet mogen bestaan, vandaar de naam," zegt Ennio.

Doordat het monster bestaat uit allerlei dingen uit de natuur, valt hij in het bos niet op. Zijn voeten en benen bestaan uit boomstammen. Aan zijn rechterarm hangt een vleesetende plant en uit zijn hoofd komen slangen. "Pas op dat hij niet op je voet gaat staan, dan kun je stekels in je voet krijgen!"

Ennio wint een pakket met monsterlijke spelletjes.

Doordat het monster bestaat uit allerlei dingen uit de natuur, valt hij in het bos niet op. Beeld Ennio Tilma

Maar hoe jaag je dat monster weg?

Een monster onder het bed van een kind staat meestal garant voor slapeloze nachten, zelfs al laat je als ouders nog zo vaak zien dat er niets is dat ook maar in de buurt komt van een harig, angstaan­jagend monster.

Om de angst bij je kind weg te nemen, kun je een paar simpele trucs toepassen. Samen met je kind op jacht gaan naar het monster bijvoorbeeld, of doen alsof je het monster ­wegtovert met een toverstaf.

Om de monsters buiten de slaapkamerdeur te houden, kun je het beste zorgen voor een opgeruimde kamer zonder rondslingerend speelgoed. Zo voorkom je dat spullen op de grond in het donker veranderen in enge wezens.

En een open deur, maar zeker effectief: zorg dat je kind geen enge filmpjes ziet op ­internet of televisie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden