Schuim

Het moet wel fatoe blijven

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de boekpresentatie van Suriprofs, Van Benefiet Tot Project.

Hans van der Beek
Oud-voetballers Winston Bogarde, Edgar Davids en Aron Winter (vlnr) nemen het eerste exemplaar in ontvangst Beeld Schuim
Oud-voetballers Winston Bogarde, Edgar Davids en Aron Winter (vlnr) nemen het eerste exemplaar in ontvangstBeeld Schuim

Op weg naar de presentatie van het boek Suriprofs zit ik wat te mijmeren. Over de echt goede Nederlands elftallen en de Surinamers die daarin speelden. Het begon natuurlijk met de gouden jongens van '88. Dat team werd voor een wezenlijk deel gedragen door Gullit en Rijkaard. Daarna kwam een toplichting met Kluivert en Davids.

Maar daarna?

Oké, Nigel de Jong speelde nog een WK-finale, dat herinneren we ons nog wel. Maar waar zijn sindsdien de grote Surinaamse kartrekkers? Ze zijn er niet meer. En is het Nederlands elftal van nu misschien wel daarom zo'n slappe hap?

Ik ga dat zo eens vragen aan Winston Bogarde - als ik durf.

Maar eerst een broodje bakkeljauw.

In de Olympic Room stap ik met mijn vraag naar de auteur van de klassieker Deze Neger Buigt Voor Niemand. Bogarde: "Dat is een heel ander topic. Ik beantwoord alleen vragen over de Suriprofs."

Maar het gaat toch over Suriprofs, opper ik nog, want ik live on the edge. "Nee, dat gaat over het huidige voetbal. Dat gaat niet over Suriprofs en dat gaat ook niet over het boek. Maar dat is niet erg."

Hij geeft me vriendelijk tikje op de schouder en wandelt verder.

Edgar Davids dan, ik ben nu toch bezig.

Davids: "Het is een generatiedingetje. Soms moet je mazzel hebben. En niet alleen met Surinaamse spelers, maar ook met Nederlandse spelers."

Zo, mijn sportjournalistieke ambities zitten er weer op, en ik neem nog een broodje, deze met kip.

Stanley Menzo, al jaren voorzitter van Stichting Suriprofs, heeft geen speech voorbereid, want het moet wel fatoe blijven. Het woord fatoe zal nog vaker vallen.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Altijd als de spelers bij elkaar zijn bijvoorbeeld: meteen fatoe. Of als Edgar Davids er tijdens een wedstrijd weer eens bovenop klapte, alles om te winnen tenslotte, dan dacht Menzo: o Edgar, wel fatoe blijven.

Ik heb inmiddels beeld wat fatoe is. Ik vind fatoe fijn.

Davids vertelt waarom spelen voor de Suriprofs altijd zo belangrijk voor hem was. Zijn Surinaamse roots, met de paplepel ingegeven. Het respect voor de oudere generatie, die dingen heeft doorstaan waarvan zijn generatie de vruchten kon plukken.

De volgende spreker, Winston Bogarde, wordt aangekondigd als 'kort van stof'. Waarop Bogarde naar Davids wijst. "Ik sluit me daarbij aan."

Menzo wijst ook zijn opvolger als voorzitter van de stichting aan: Jörgen Raymann. Die vindt het een heel grote eer, en een groot doel te vullen waar Menzo is uitgestapt.

"En ik zie mensen denken: wat weet hij nou van voetbal? Hé, Trump is ook president geworden."

Trump. Ik was hem net een half uurtje kwijt. Wat de wereld mist, is fatoe.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat boekpresentatie Suriprofs, Van Benefiet Tot Project
Waar Olympic Room, Olympisch Stadion
Wie Stanley Menzo, Edgar Davids, Winston Bogarde, Aron Winter, André Wasiman, Bert van Oostveen, Kees de Bakker
Wanneer woensdag 9 november, van 17.00 tot 19.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans weersprak Winston Bogarde en overleefde het

Diederik Samuel, samensteller van Suriprofs, van benefiet tot project (r), en bestuurslid Hamied Ahmadali Beeld Schuim
Diederik Samuel, samensteller van Suriprofs, van benefiet tot project (r), en bestuurslid Hamied AhmadaliBeeld Schuim
Scheidend voorzitter Stanley Menzo (r):
Scheidend voorzitter Stanley Menzo (r): "Het bestuur dacht eerst: een boek, wat een werk. Maar mensen moeten weten wat we gedaan hebben." Naast hem DavidsBeeld Schuim
Komend voorzitter Jörgen Raymann (r):
Komend voorzitter Jörgen Raymann (r): "Het is geen ­gezelligheidsclubje of een goededoelenstichting. Het is een instituut." Naast hem oud-voetballer Regi BlinkerBeeld Schuim
Nog een instituut: Humphrey Mijnals, de eerste Surinaamse speler in Oranje. Naast hem zijn vrouw Marianne (r) en oud-bestuurslid Annette Poot Beeld Schuim
Nog een instituut: Humphrey Mijnals, de eerste Surinaamse speler in Oranje. Naast hem zijn vrouw Marianne (r) en oud-bestuurslid Annette PootBeeld Schuim
David Endt, oud-teammanager Ajax, met oud-voetballer Regillio Vrede en André Schenkers, oud-teammanager van de Suriprofs. Endt:
David Endt, oud-teammanager Ajax, met oud-voetballer Regillio Vrede en André Schenkers, oud-teammanager van de Suriprofs. Endt: "Krijg je Regillio wel op de foto?"Beeld Schuim

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden