'Het massatoerisme moet een verkiezingsthema worden'

Het massatoerisme moet een thema worden tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen, vindt toerismedeskundige Stephen Hodes.

Massatoerisme in Amsterdam Beeld anp
Massatoerisme in AmsterdamBeeld anp

De stad moet stevig ingrijpen en onder meer Segways, waterfietsen, touringcars en dubbeldeksbussen definitief uit de binnenstad verbannen.

Om dat voor elkaar te krijgen, heeft Hodes een platform opgericht, waarmee hij in aanloop naar de verkiezingen de politiek wil gaan beïnvloeden. Hodes, die lang werkzaam was in de toeristische sector, noemt zijn platform Amsterdam in Progress.

Volgens hem gaat Amsterdam in het huidige tempo aan zijn succes ten onder. "Het is tijd dat Amsterdam een sturende rol gaat spelen. Ik wil mensen mobiliseren om de boel in beweging te krijgen."

Schade
Hodes stoort zich eraan dat de gemeente weigert krachtdadige maatregelen te nemen. "Sterker, de marketingcampagnes van de stad zorgen ervoor dat er nóg meer toeristen naar de stad komen."

"Er worden steeds meer hotels gebouwd, ondanks een zogenaamde hotelstop. De stad gaat er nog steeds van uit dat meer toerisme goed is, waarbij voorbij wordt gegaan aan de economische en maatschappelijke schade die Amsterdam tegelijkertijd wordt toegebracht."

Monocultuur
Om te voorkomen dat de gemeente het houdt bij symptoombestrijding, improviseren en experimenten, zegt Hodes, moet zijn nieuwe platform duidelijk maken dat het anders moet. "Begin 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Nu is het tijd om volksvertegenwoordigers, ambtenaren en politieke partijen duidelijk te maken dat het anders móet."

De nood is hoog, stelt Hodes. "Naast de drukte in de binnenstad ontstaat er een op toeristen gerichte monocultuur. Voor de groeiende groep bezoekers, mensen met een ander consumptiegedrag dan bewoners, worden monumentale panden omgebouwd tot hotels en veranderen lokale bakkers, slager en schoenmakers in het centrum in souvenirshops, Nutellawinkels, loketten voor tours en tickets en toeristische attracties. Het gevolg is dat bewoners zich niet meer thuis voelen in de stad."

Lees ook: Rustgevende muziek om druk toerisme op stad te verlichten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden