Column

Het lot heeft er schik in op onverwachte momenten toe te slaan

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn nieuwe column uit Het Parool.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Het leven is niet rechtvaardig. Je loopt op straat, steekt over, wordt aangereden door een dronken automobilist en je bent dood.

Er wordt aangebeld, en even later heb je drie miljoen in de staatsloterij gewonnen, terwijl je buurman jarenlang met een doodziek kind zit en daardoor straatarm is.

Het lot heeft er schik in op onverwachte momenten toe te slaan en lapt daarbij rechtvaardigheid aan zijn laars.

We proberen op verschillende manieren het lot te beïnvloeden: we doen onderzoek, we maken wetten, we trachten goed onderwijs te geven - alles om het lot, dat een wild dier is, te dresseren, maar dat lukt nooit helemaal.

Natuurlijk - ik schrijf het nog maar eens - mogen slachtoffers van oorlog hier komen schuilen.

Vrede is eenvoudig te delen, maar het moet hier dan wel vrede blijven.
Is het lot je gunstig gezind als je hier mag schuilen?

Stel dat er te veel vluchtelingen komen, omdat die oorlogen maar doorgaan, mag ik ze dan op een bepaald moment weigeren? Als ik dat wil, ben ik dan te hardvochtig? Waarom dan? Mag ik dan, omdat ik niet hardvochtig wil zijn en nog een paar vluchtelingen wil toe laten, vragen naar de ideologie en de intenties van de vluchteling? Mag ik dan vragen naar zijn geloof? Mag ik dan vragen of hij zich wil aanpassen aan onze cultuur? Mag ik dan selecteren op zijn plannen en mens- en levensbeschouwing?

Ik weet het niet. Maar ik wil het wel. Waarom? Om het voor beide partijen - de vluchteling en de autochtoon - zo makkelijk mogelijk te maken. Om plotselinge woede te voorkomen, en woede die te lang duurt, in te tomen.

Hoe verwarrend moet het voor een Syriër zijn die tegen Assad heeft gevochten te vluchten naar een land dat zijn vijand verdedigt... En hoe verwarrend is het voor ons om mensen hier vrede en veiligheid te bieden, terwijl we tegelijkertijd de opdracht krijgen zijn broeders en zusters elders te bombarderen.

Ik ben het met Ayaan Hirsi Ali eens om alleen vluchtelingen toe te laten die zich kunnen en willen aanpassen.

Aanpassen is niet vernederend, niet krenkend, niet agressief, is veilig en vrij natuurlijk.

Je kunt ervoor kiezen, zoals voor een geloof.
Aan het lot overlaten is in feite wat we nu doen, omdat we niet anders kunnen.

Wilt u reageren? Dat kan. Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden