Plus

Het loopt meteen storm bij de eerste coffeeshop in Zuidoost

Na een procedure die zeventien jaar duurde heeft Amsterdam-Zuidoost zijn eerste coffeeshop. Op de eerste dag dat Roots open was, liep het meteen storm.

Roots op het Hoekenrode­plein oogt een beetje als de lobby van een modern hotel.Beeld Mats van Soolingen

De bos gerbera's achter de toonbank is niet om op te roken. Een cadeau van een oudere mevrouw uit de buurt, legt medewerker Michiel Brink van Roots uit, die de eerste keer niet met lege handen naar de coffeeshop wilde komen.

"Ze zei dat ze het fantastisch vond dat er eindelijk een coffeeshop in Zuidoost was. We horen van meer mensen dat ze er echt naar hebben uitgekeken. Ze hoeven nu niet meer naar de stad om hun wiet te kopen, of hier in de buurt een beetje geheimzinnig te doen op straat."

Een haag van witte en groene ballonnen voor de deur onderstreept dat het feest is. Na een procedure die zeventien jaar geleden begon, heeft Zuidoost nu dan toch echt zijn eerste coffeeshop. En dan geen keetje tussen de flats zoals lang geleden in de Bijlmer, maar gewoon een echte onderneming op het Hoekenrodeplein, een mooie zaak die een beetje oogt als de lobby van een modern hotel. Computerschermen op de toonbank tonen het menu, dat meer dan twintig soorten wiet en hasj omvat, maar ook een tosti ham-kaas.

Keurige mannen in pak
In dat laatste hadden Stylo en Sniper geen trek. De twee mannen komen de shop uitwandelen met een portie Amnesia en een portie Indica. "We roken elke dag," zegt Stylo. "Om goed te kunnen functioneren," voegt Sniper er lachend aan toe." De vrienden wonen in de buurt van Ganzenhoef, en zijn dolblij met de coffeeshop. "Normaal halen we ons spul in de stad. Dit scheelt ons een ritje met de metro, en de kosten. Het is hier sowieso stukken goed­koper dan op straat."

Beeld Het Parool

Meer dan veertig ondernemers toonden indertijd belangstelling voor een plek in Zuidoost. Geen wonder, want voor de enige coffeeshop in een stadsdeel met 80.000 inwoners ligt de klandizie voor het oprapen. "Het loopt de hele dag al storm," zegt Brink met een knik naar de rij die zich bij de toonbank heeft verzameld. "De eerste klanten van vandaag waren trouwens keurige mannen in pak. Die kwamen op weg naar kantoor snel even wat halen. En de eerste toeristen hebben we ook al over de vloer gehad."

Huisregels
Tegenover de zakelijke perspectieven staat de argwaan waarmee de coffeeshop zeker de eerste tijd zal worden bekeken. De lijst met huisregels is minstens zo lang als de kaart met het drugsaanbod. Zoals: binnen geen petten of capuchons op. En natuurlijk mogen geen wapens of harddrugs mee naar binnen. Een breed­geschouderde beveiliger naast het metaaldetectiepoortje monstert bij de entree de bezoekers en kijkt meteen hun tassen en rugzakken na.

"We kunnen ons gewoon geen problemen veroorloven," zegt Brink over de maatregelen. "Het is de gewoonte in Zuidoost dat mensen samen op straat hangen om wat te kletsen. Of de auto met keiharde muziek voor de deur laten draaien. Dat kan hier dus niet. Het zal de kunst zijn om onze klanten dat in de komende tijd duidelijk te maken, zonder dat er een vervelende sfeer ontstaat. Iedereen moet zich een beetje aanpassen om dit goed te laten lopen."

Daar tegenover staat dat Roots zeven dagen per week open mag zijn, van negen uur in de ochtend tot middernacht. "In de stad is dat één uur 's nachts," zegt Brink. "Maar daar doen we niet moeilijk over. Het heeft ontzettend lang geduurd voor de vergunning kwam, maar nu krijgen we alle medewerking."

Een trip die 17 jaar duurde

Het was stadsdeelvoorzitter Hannah Belliot die in 2000 met instemming van de deelraad het initiatief nam voor de opening van een coffeeshop in Zuidoost. Burgemeester Schelto Patijn gaf toestemming, maar daarna begon een stroperig proces dat vooral bedoeld leek om de komst van de coffeeshop zo lang mogelijk tegen te houden.

De criteria voor een zoektocht naar een geschikte locatie waren zo streng dat er eigenlijk geen plek te vinden was die aan alle voorwaarden voldeed. In 2012 pakte waar­nemend stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema het onderwerp weer op. Dat viel samen met de inspanningen van burgemeester Eberhard van der Laan om coffeeshops uit de overvolle binnenstad naar andere stadsdelen te verplaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden