Het Liquidatieproces: Spoor van autotelefoons

Een spoor van telefooncontacten bewijst volgens justitie dat drie verdachten in de Amsterdamse liquidatiezaak betrokken waren bij de dubbele moord op Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte in Antwerpen, in mei 1993. Hun gsm's lijken die nacht op en neer naar België te zijn gereisd.

Het was het voorjaar van 1993, zeg maar de prehistorie van het gsm-tijdperk. De ATF's, de eerste generatie 'autotelefoons', waren nog slechts in gebruik bij belangrijkere zakenlieden en bestuurders - en bij criminelen. Dat de onderwereld zich even onervaren als gretig begon te bedienen van de nog forse mobiele telefoons, zou de verdachten in de liquidatiezaak wel eens kunnen opbreken.

Springen nu criminelen buitengewoon omzichtig met hun telefoontjes om, wetend dat die hun verblijfplaats kunnen verraden, contacten blootleggen en frequent afgeluisterd worden, Jesse R., 'Moppie' R. en Siegfried S. lijken in 1993 nog erg onvoorzichtig te zijn geweest.

Uit de 'telecompresentatie' die de aanklagers de rechtbank gaven in 'de bunker' in Osdorp, blijkt dat met de telefoons die justitie aan de verdachten toeschrijft, voortdurend is gebeld voor en na de moord op diamant- en drugshandelaar Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte, die in de nacht van 8 op 9 mei 1993 in Antwerpen werden doodgeschoten in Shamels gele Mercedes.

De verdachten lijken elkaar te bellen en elkaars naaste contacten. Aan de hand van de zendmasten die de telefoons onderweg aanstralen, is de route van en naar België vrij nauwkeurig te bepalen. De telefoons reizen vanuit de regio Amsterdam via Den Haag en Rotterdam naar Breda, waar ze rond kwart voor elf stilvallen bij de Belgische grens: daar houdt het ATF-netwerk dan nog op. Pas ruim een half uur na de dubbele moord, gepleegd rond middernacht, duiken de telefoons weer op, waarna ze de terugweg naar Rotterdam, Den Haag en Amsterdam lijken te beginnen.

Justitie is ervan overtuigd dat Jesse R. en een vriend naar Antwerpen zijn gereden, net als de uiteindelijke schutters Siegfried S. en de inmiddels overleden Kenny Rampenburg. Voor de rol van Moppie R. bestaan twee scenario's: hij reed ook mee óf hij stuurde de operatie aan vanuit de woning van zijn vriendin in Den Haag. Voor die laatste theorie lijken de meeste bewijzen te zijn.

Jesse R. kondigde via zijn advocaat Paul Waarts aan een eigen telecomanalyse te zullen maken, om die tegenover de presentatie van justitie te zetten. Moppie hield het erop dat hij onschuldig is, aangezien hij thuis was, en niet in België.

Kroongetuige Peter la Serpe zegt van Jesse R. te hebben gehoord hoe die de moorden organiseerde en de moordenaars vergezelde; al weet hij niet meer precies welke details Jesse hem nou persoonlijk heeft onthuld en welke hij in diens strafdossier heeft gelezen.

Siegfried S. hield zich dinsdag afzijdig. Hij zat vooral te dommelen in zijn verdachtenbank en liet de uiteenzettingen van justitie en de kroongetuige over zich heenkomen. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden