Plus
'Het lichaam als canvas hoort thuis in een museum'
Bodypainting is meer dan wat kliederen op een naakt lichaam. Volgens Joram Baruch van stichting Amsterdam Bodypaint Art is het kunst die in een galerie thuishoort.
In de NDSM-loods in Noord komen zondag schilders en modellen bijeen voor het jaarlijkse Amsterdam Bodypaint Art Event. Iedereen mag zich aanmelden als model of schilder. Ervaring of een modellenlichaam is niet vereist.
Dat iedereen mee kan doen neemt niet weg dat Joram Baruch (56), de oprichter van stichting Amsterdam Bodypaint Art, bloedserieus is over het beschilderen van ontblote lijven. Het is volgens hem net zo zeer een kunstvorm als tatoeëren, of schilderen op doek. "Alleen is in dit geval de mens het canvas. En het kunstwerk heeft maar een kort bestaan: de volgende dag is het weg."
Tijdsdruk
Juist die vluchtigheid maakt het zo bijzonder. "Bij bodypainting moet je in een zeer korte tijd kunnen werken. Als ik een schilderij maak, doe ik daar meestal zo'n drie weken over. Nu heb je maar een paar uur. Dat vergt oefening, en het resultaat is des te indrukwekkender, vanwege de tijdsdruk."
Het imago van bodypainting is aan herziening toe, zegt Baruch. Het is kunst die thuishoort in een galerie. Dat bodypainting zich juist niet laat conserveren is volgens hem simpel op te lossen: foto's. "Dat wordt bijvoorbeeld ook bij exposities over tatoeages gedaan. Als een kunstenaar foto's van zijn bodypaintings exposeert, kan hij natuurlijk ook live zijn kunsten vertonen door iemand te beschilderen."
Bang dat de charme verloren gaat als de beschilderingen in fotovorm worden geëxposeerd, is hij niet. "De foto's laten het eindresultaat zien. Je ziet alsnog hoe bijzonder het is."
Te veel naakt
De kunstwereld lijkt zijn mening vooralsnog niet te delen. Hij vroeg - tevergeefs - een aantal musea of hij er kon exposeren, waaronder Moco op het Museumplein. "Volgens mij zou een expositie over bodypaint daar goed passen. Maar van al die musea heb ik nee te horen gekregen. Misschien omdat er te veel naakt in zit."
Op 5 augustus komt Baruch met een aantal andere ervaren bodypainters bijeen op het dak van Hotel Ramada in West om modellen in de stijl van Hollandse meesters te beschilderen. Bij zijn evenementen hoeven de modellen overigens niet helemaal naakt. Ondergoed aanhouden mag. "Bij mij gaat het erom dat mensen zich op hun gemak voelen."
Amsterdam Bodypaint Art Event, NDSM-loods, zondag, 12.00 uur. Modellen en schilders kunnen zich nog aanmelden. Kosten 25 euro