Lezersbrief

'Het levenswerk van Ad van Liempt staat als een huis'

Jurist, journalist en auteur Geert Mak vindt de 'vendetta tegen Ad van Liempt' in de opiniesectie van Het Parool de afgelopen dagen volkomen onterecht.

Ad van Liempt Beeld Shody Careman
Ad van LiemptBeeld Shody Careman

Wat gebeurt hier in hemelsnaam? Waarom wordt, in deze modderige uithoek van de krant, iemand al dagenlang omsingeld en kapot getrapt? Welke stapel oude rekeningen gaat hier over tafel? En door welke professionele normen laat de opinieredactie van Het Parool zich leiden in deze vendetta?

Ad van Liempt is vast niet volmaakt. Ik heb, helaas, slechts sporadisch met hem mogen werken, maar elke keer was het een feestje. Hij was warm, stimulerend, verbindend en genereus - en die verhalen hoorde ik overal. In de kwestie rond dat boek van Isabel van Boetzelaer heeft hij pijnlijke fouten gemaakt. Terecht zijn sommige betrokkenen daar pisnijdig over. Maar moeten de mens Van Liempt en zijn levenswerk dan ook maar worden doorgespoeld?

Als je met eenzelfde stofkam door de levens gaat van Frits Barend, Theodor Holman en mijzelf, zul je ook zaken aantreffen die niet zo leuk zijn. Dat is bijna onvermijdelijk als je hard hebt gewerkt en veel hebt geproduceerd. Alleen degenen die op hun krent blijven zitten en zo nu en dan een ingezonden brief naar buiten wauwelen, blijven heilig.

Alle vergelijkingen gaan mank, maar deze karaktermishandeling - want dat is wel degelijk de juiste term - doet in de verte denken aan wat Joe Biden nu overkomt: na zich een leven lang te hebben uitgesloofd voor emancipatie en vrouwenrechten wordt hij door één onbehoorlijke kus op een achterhoofd en een wat kleffe hand op een schouder onderuit gehaald. Wat hij heeft gepresteerd, een halve eeuw lang, wordt in de waan van de dag weggeveegd.

Van Liempt heeft een onuitwisbaar stempel gedrukt op de Nederlandse geschiedschrijving, op de zoektocht naar moderne vormen van kennisoverdracht voor een breed publiek en met name ook op het samenspel tussen journalistiek en geschiedenis.

Dankzij hem en de zijnen namen programma's als Andere Tijden - plus alle spin-off voor het onderwijs - een grote vlucht. Al die enthousiaste scholieren, al die extra geschiedenisstudenten die jaarlijks toestromen, al die nieuwe interesse in geschiedenis, we hebben het voor een flink deel te danken aan Ad van Liempt.

Nee, volmaakt zal hij niet zijn. Maar bij zijn promotie in Groningen zal ik mijn handen stukklappen. Want de mens Van Liempt en zijn levenswerk, ze staan uiteindelijk als een huis.

Lees ook:
- Frits Barend: 'Ad van Liempt pronkt met andermans veren'
- 'Ik ken Van Liempt als integer journalist en mens'
- 'Ad van Liempt is een royaal en gul mens'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden