Schuim

Het lekkerste Limburgse hapje nu in West

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: De viering beste frieten van Amsterdam.

Blogger Margriet Serier (88Food) en fotograaf Roos Oosterbroek: 'Het is wel een winterkroket.' Beeld Hans van der Beek

Café Par Hasard heeft de lekkerste frieten van Amsterdam. Dat zegt het AD en dat zeggen ze al vier jaar achter elkaar. Bij Par Hasard vieren ze dat deze avond, onder meer met de introductie van de zoervleiskroket.

Toch even twee dingetjes.

Om te beginnen: hoezo de lekkerste frieten van Amsterdam? Friet is een stukje aardappel dat een tijdje in de frituur heeft gelegen. Dat kun je langer doen of iets korter en je kunt ook een andere aardappel proberen. Dat was het verder wel, lijkt me toch.

Zou er in deze stad werkelijk nergens anders een stukje aardappel dat een tijdje in de frituur heeft gelegen ongeveer net zo lekker zijn? En bestaat dan ook de verkiezing van lekkerste boterham met Goudse 40+kaas?

En dan die zoervleiskroket. Ik heb in mijn huidige functie werkelijk de raarste kroketten voorbij zien komen en ik dacht dat we met het pulledporkkroketje de grens van gekkigheid wel zo'n beetje hadden bereikt, al at ik ook eens bitterballen met een Thais vissoepje van binnen.

Ook komt bij mij de Limbo boven, merk ik. Jullie hebben de mijnen al gesloten, maar van zoervleis blijven jullie af, stelletje nùtte Hollenjers!

"Ik ben van Maastricht," zegt Xander Hasaart, op de man af met dit onrecht geconfronteerd, en dan kun je daar inderdaad nog weinig tegenin brengen. Dan wordt het meteen zendingswerk van een missionaris. Geruststellend: "Ik weet hoe het moet. Anders zou ik het niet durven."

Een Maastrichts familierecept
Deze zaak is na die op de Ceintuurbaan en eentje in Scheveningen inmiddels zijn derde friterie en het zoervleis wordt gemaakt door zijn moeder in Maastricht. Familierecept, met appelstroop en niet te veel ontbijtkoek. Een kilo of vijftig, zestig per week. Pa Hasaart komt het brengen.

De zoon: "Ik ben blij dat ik dit kan verzorgen voor de Amsterdammers."
Het is hier inderdaad een stukje Limbabwe in Amsterdam-West. Klinkers op de vloer, heilige beelden in nisjes, Brandbier van de tap. Hij noemt het zelf een 'kwaliteitsfriterie' of een 'to-go-frituur'. Ik vind het allemaal prachtig, maar denk wel: what's next? Een to-go-Febo?

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

En die patat, hoe zit het daarmee?

"Ik kan niet alles vertellen, maar ik gebruik acht tot tien soorten aardappels per jaar. Dan heeft die weer de beste aardappelen en dan die."

Ik word altijd instant blij van dit soort teksten.

Daarna begint Hasaart over suiker- en zetmeelgehaltes en dikte van de schil en wordt het hoogste tijd voor een zoervleiskroketje.

In één woord: héérlijk!

Dan komt ook nog een patatje zoervleis op tafel. Vader is weer even helemaal thuis.

Wat viering beste frieten van Amsterdam, en de zoervleiskroket
Waar Par Hasard West, Douwes Dekkerstraat
Wie Xander Hasaart, Guy Olivier, Ben Smeets, Nico Meijles, François-Léon Van der Velden, Jean-Paul Schaddé van Dooren, Roger Bloem, Roos Oosterbroek
Wanneer donderdag 2 november, 17.00 tot 20.00 uur
Drank en spijs *****
Sfeer *****
Hans kreeg daadwerkelijk de vraag: ‘Hans? Gebruik jij ook baardolie?’

Moeder Kirsten Jenz: 'Ik vind het heerlijk. Maar ik kom uit Limburg.' Dochter Ana: 'Ik vind het niet echt lekker.' Geboren in Amsterdam dus. Eén generatie en alles is verloren. Beeld Hans van der Beek
Roy van Buuren (Art Ambassadors) en François-Léon Van der Velden (Dutch Global Media): 'Op de veurlètste.' Beeld Hans van der Beek
Jeroen Kistemaker (Nice to Meat), en Pieter Ruig en ­Nico Meijles van Holtkamp: 'Heerlijk. Maar nee, ze gaan de garnalenkroket niet verstoten.' Beeld Hans van der Beek
Kunstenaar Guy Olivier, die het interieur ontwierp, kok Laurie Janssens, ook Limbo natuurlijk, en Eveline Westerhuis, de vriendin van Hasaart. Beeld Hans van der Beek
Xander Hasaart, die Amsterdam de zoervleiskroket schenkt. 'Ik wou één kroket die van ons is. Dat vind ik gewoon mooi.' Met bedrijfsleider Ben Smeets, ook Limbo. Beeld Hans van der Beek

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden