PlusReportage

Het leek zo eenvoudig in de Melkweg: Clinton wint de verkiezingen wel even

In een volgepakte Melkweg volgden honderden politieke junkies in de nacht van dinsdag op woensdag de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de voet.

Josien Wolthuizen
Aanhangers van Hillary Clinton tijdens de Presidents Night in de Melkweg Beeld ANP
Aanhangers van Hillary Clinton tijdens de Presidents Night in de MelkwegBeeld ANP

Al weken was het stijf uitverkocht: President's Night in de Melkweg, georganiseerd door campagnebureau BKB, de Melkweg en de Stadsschouwburg.

Iedere zichzelf respecterende politieke junkie had een kaartje bemachtigd voor het evenement dat inmiddels traditie is tijdens de Ameriaanse verkiezingsnacht.

Waar Amerika hopeloos verdeeld blijkt, is het publiek in de Melkweg bijna eensgezind: Clinton moet winnen - en vooral: gáát winnen. De zoektocht naar een Trumpiaan blijkt deze avond lastig, maar ook weer niet onmogelijk.

Columnist en libertariër Yernaz Ramautarsing loopt triomfantelijk rond met een iconische Make America Great Again-pet. Het levert hem zo nu en dan schuine blikken op. "Ik ben het gewend in het hol van de leeuw te zijn, als rechtse jongen in Amsterdam en op de UvA."

Ramautarsing is er rond middernacht nog niet zeker op. "Ik wil positiever zijn, maar ik weet dat het fifty-fifty is. Ik heb mijn hoop gevestigd op de onzichtbare kiezer die nu voor het eerst naar de stembus gaat, maar ik weet dat Clinton een veel professionelere campagne heeft."

Voorkeur
Dat is ook de tendens bij de lezingen en debatten die voor middernacht door de hele Melkweg zijn georganiseerd. Hoe hard ze ook hun best doen, de sprekers kunnen hun voorkeur voor Clinton lastig verbergen.

Bij een lezing over de campagnes wordt steeds maar weer benadrukt hoe professioneel de Democraten het hebben aangepakt, in tegenstelling tot kamp-Trump.

Meest opmerkelijke tafereel van de avond is toch wel de sketch met minister Jet Bussemaker in de rol van Hillary Clinton en Hero Brinkman als Donald Trump. Het haalt zelfs de website van Time Magazine, in een lijstje met 'de meest idiote verkiezingsfoto's'.

Opmerkelijk moment: Jet Bussemaker in de rol van Hillary Clinton Beeld anp
Opmerkelijk moment: Jet Bussemaker in de rol van Hillary ClintonBeeld anp

Als het middernacht is geweest, is het in de Melkweg een kwestie is van exitpolls kijken op de schermen in de grote zaal, voorzien van livecommentaar van onder anderen coryfee Charles Groenhuijsen. De sfeer is gemoedelijk. Biertje erbij, beetje ouwehoeren. Tot frustratie van de hosts van de avond, die het publiek constant tot stilte proberen te manen.

Uiteindelijk worden ze daarin geholpen door de eerste exitpolls. Ziet het publiek dat nou goed? Trump pakt de voorsprong in de eerste staten? Ja.

Maar geen zorgen, de swingstates moeten nog komen. Even is het stil, maar de honderden aanwezigen die hun slaap bedwingen hebben er nog steeds vertrouwen in.

Florida
Maar dan komt persbureau AP met de uitslag van Florida, een enorm belangrijke swingstate. Trump wint de staat? Kreten van ongeloof klinken in de zaal, hier en daar slaat iemand de hand voor de mond. "Ik kan wel janken," zegt Esther Spanjaard (23). "Ik voel me echt misselijk, en niet door het bier."

En dan gaat het hard. Trump pakt de voorsprong in de ene na de andere staat. De Melkweg loopt steeds meer leeg. De bikkels die blijven staan likken hun wonden. Dit was toch een gelopen race? Niet dus.

Toch klinkt tussen alle teleurgestelde gezichten ook af en toe een uitgelaten kreet. Bijvoorbeeld van Kasper de Vries (25), overtuigd Trump-aanhager. "Dat Trump nu op het punt staat te winnen, laat zien dat er een enorme beweging gaande is. Traditionele media zitten vast in een bepaald cognitief, maar een groot deel van de bevolking voelt zich niet gehoord."

Lees terug: Zo beleeft Amsterdam de Amerikaanse verkiezingsnacht

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden