Het kranige verweer van de verkopers op het Waterlooplein

Het Waterlooplein staat een grote metamorfose te wachten. Andere Tijden laat zaterdagavond zien dat de marktkooplui zich wel vaker kranig hebben geweerd.

Hannah Stöve
Protest in januari 1976 tegen de verplaatsing van de markt op het Waterlooplein voor de bouw van de Stopera Beeld Nationaal Archief
Protest in januari 1976 tegen de verplaatsing van de markt op het Waterlooplein voor de bouw van de StoperaBeeld Nationaal Archief

Het is hommeles op het Waterlooplein. Het aantal kramen wordt nog dit jaar gehalveerd, om plaats te maken voor een grote verbouwing van het stadhuis. De blinde noordoostgevel van het gebouw, die grenst aan de markt en door kooplui weleens spottend 'de klaagmuur' wordt genoemd, wordt opengebroken. Op de begane grond van de Stopera komt een overdekte markthal waar Amsterdamse waren moeten worden verkocht, die overloopt naar het plein, dat meer groen en bankjes krijgt.

Dat er iets aan het Waterlooplein moet gebeuren, daar zijn het stadsdeel en de kooplieden het wel over eens. Door de jaren heen is de markt verloederd geraakt. Er ligt troep op straat, er wordt te veel van hetzelfde verkocht, 's avonds is het plein een winderig, zwart gat. Maar de aangekondigde transformatie stemt de uitbaters zeer ongerust, blijkt uit de uitzending van Andere Tijden.

"De marktkooplieden voelen zich bedonderd," zegt Mirjam Bartelsman, regisseur van de aflevering. "Ze zijn lekker gemaakt met een prachtig plan, maar nu blijkt dat de verbouwing van het stadhuis moet worden terugverdiend. De kooplieden kunnen de nieuwe huren nooit betalen."

Moeizame verhouding
Ook mogen alleen de kramen blijven die er minstens drie dagen staan, waardoor verkopers die al jaren op het Waterlooplein staan geen plek meer krijgen. "Als de plannen niet veranderen, zijn we er over een jaar of twee niet meer. Dat zou een drama voor de stad zijn, en dat moet koste wat kost voorkomen worden," zegt kledinghandelaar Gerrit van der Horn.

De verhouding tussen marktlui en hun ambtelijke buren is intussen zeer moeizaam geworden, blijkt uit het commentaar van Jos Albers, die een kraam met boeken heeft. "Ze weten er helemaal niks van. Ze kijken van boven uit het raam, en als ze een rotbui hebben, dan kijken ze tegen die rotzooi aan, en moet die rotzooi weg."

Een grote klap voor de kooplieden was de aankondiging dat de opslagboxen weg moeten. "Dat zijn hun winkels, waar ze in weer en wind zitten," zegt Bartelsman. In Andere Tijden is te zien dat de kooplieden zich eerder van hun veerkrachtige kant hebben laten zien. In 1977 moest de markt tijdelijk naar Rapenburg, zodat het stadhuis kon worden gebouwd. De markt draaide er als een trein, zegt boekenverkoper Albers.

Andere Tijden: Het Einde van het Waterlooplein, vanavond, 21.20 uur, NPO 2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden