Plus Theodor Holman

Het kerstverhaal is geen goed sprookje

Theodor Holman Beeld Wolff

'Het kerstverhaal, wil jij ze dat vertellen, pap?"

Oppasopa beantwoordt de vraag niet eens. Het kerstverhaal is ­namelijk een slecht verhaal. Geen goed sprookje voor mijn kleinkinderen. Daarnaast heeft het een aantal religieuze implicaties waar ik mijn kleinkinderen niet mee wil opzadelen.

Aan de andere kant... mijn vader vertelde ook het verhaal van Het Kindeke en pakte er de Bijbel bij. Het evangelie van Lucas, meen ik. Ik weet het ­eigenlijk niet precies.

Wanneer ik 's avonds kapot thuis ben, pak ik zijn bijbel, de oude statenvertaling, en lees wat Lucas had te melden, want daar zou het kerstverhaal toch vandaan komen.

Het eerste wat ik zie, is dat mijn vader iets heeft onderstreept. Het is Lucas 2:3: "Zo heeft het ook mij goed ­gedacht, hebbende alles van voren aan naarstiglijk onderzocht, vervolgens aan u te schrijven, voortreffelijke Theofilus!"

'Voortreffelijke Theofilus.' Waarom onderstreepte je dat, pap? Omdat hij zelf, net als ik, Theo heette? Theofilus is de man aan wie Lucas zijn evangelie heeft opgedragen. Dat mijn vader zijn en mijn naam heeft onderstreept, ontroert me.

Moet ik mijn kleinkinderen voorlezen uit mijn eigen kinderbijbel? Ik heb die van Anne de Vries, met tekeningen van Jetses, de tekenaar van Ot en Sien. Nee, dat heb ik zelf altijd een angstig boek gevonden. Als ik het las, voelde ik me schuldig. Ik weet niet waarom.

Op de kerstdagen werd er bij ons thuis voorgelezen. Verhalen van Edgar Allen Poe, ­Dickens of Belcampo. Als ik eraan denk, moet ik de tranen terugdringen. Mijn moeder en mijn vader die voorlazen, de kaarsen, de chocolaatjes, de mandarijntjes, de hond die op mijn voeten lag.

Het mooiste vond ik een verhaal uit een boek dat ik niet bezit. Het ging over een jongetje dat erg ziek was en zou sterven vanwege een besmettelijke ziekte. De enige die bij hem was, was zijn fluwelen konijn, aan wie hij ­alles vertelde.

Toen stierf die jongen en moesten zijn ouders van de dokter al zijn speelgoed verbranden. Ook het konijn. Maar toen het konijn in het vuur lag, voelde hij opeens dat er een echte traan uit zijn ogen kwam... En toen werd hij een echt konijn. En op de plek van het speelgoed groeide een roos.

Bestaat dat boek eigenlijk?

Dat wil ik voorlezen. Ik wil mijn kleinzoon ook zien ­huilen.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden