Minister Slob legt het uitstel voor het Cornelius Haga Lyceum uit.

PlusAnalyse

Het kat-en-muisspel rond het Haga Lyceum is nog niet voorbij

Minister Slob legt het uitstel voor het Cornelius Haga Lyceum uit.Beeld ANP

Met een nieuwe deadline, die donderdagmiddag afloopt, geeft onderwijsminister Slob het Cornelius Haga Lyceum een laatste kans om te voorkomen dat de rijksfinanciering stopt. 

Het leek zo duidelijk in de brief die onderwijsminister Arie Slob op 16 september schreef; het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam had tot afgelopen maandag om een interim-bestuur te benoemen. Anders zou de minister een eind maken aan de financiering.

De deadline is verstreken zonder dat een interim-bestuurder is benoemd. Toch is de financiering niet beëindigd. In plaats daarvan kwam Slob dinsdagmiddag met een nieuw ultimatum. De omstreden directeur-bestuurder Soner Atasoy heeft tot donderdagmiddag 12.00 uur om alsnog zijn taken over te dragen. Doet hij dat niet, dan krijgt de school per 1 december geen geld meer.

Atasoy was rolvast in zijn reactie en niet onder de indruk: “Je moet dit met een korreltje zout nemen.”

Spoedprocedure

De school heeft wel al een spoedprocedure aangespannen bij de Raad van State, om af te dwingen dat het ministerie de bekostiging na 1 december voortzet zolang de zaak onder de rechter is. Dat kan in de praktijk betekenen dat Atasoy nog zeker een jaar aanblijft. Het kat-en-muisspel gaat dus nog wel even door.

De gemiste deadline ten spijt heeft Atasoy een interim-opvolger naar voren geschoven: Marcel Heuver (zie kader). De school zegt dat hij nog niet in functie is, omdat de statuten moeten worden aangepast zodat ook een niet-moslim bestuurder kan zijn. Dat duurt nog een paar weken, omdat volgens Atasoy de medezeggenschapsraad van de school dit moet goedkeuren.

Volgens Slob is dat onzin: “Nergens in onze wet- en regelgeving staat dat dat nodig is. Men kan gewoon naar de notaris stappen. Dat had al lang gebeurd kunnen zijn.”

Goede wil

Nu de school 48 uur extra heeft gekregen, kan de minister straks bij de rechter benadrukken dat hij zijn goede wil heeft getoond. Of de rechter dat ook vindt, is de vraag. Het gaat om nieuwe wetgeving waarover geen jurisprudentie is.

Wel is het een paar keer voorgekomen dat een zittend bestuur van een onderwijsinstelling onder druk van het rijk moest opstappen. De failliete scholenkoepel Amarantis kreeg in 2012 zonder enig overleg een door het ministerie neergezette interim-bestuurder die orde op zaken moest stellen. Toen twee jaar later het ROC Leiden dreigde te bezwijken onder vastgoedproblemen, gebeurde daar hetzelfde.

“In die zin opereert het ministerie in deze zaak veel zorgvuldiger,” zegt Renée van Schoonhoven, hoogleraar onderwijsrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. “Hier krijgt de school vier weken de tijd om zelf iemand voor te dragen.”

Hoger beroep

Naast een juridische bodemprocedure tegen Slobs besluit om de bekostiging per 1 december te staken en de spoedprocedure om die bekostiging voorlopig in stand te houden, loopt er hoger beroep van de school tegen een rapport van de Onderwijsinspectie. Dat in juli gepubliceerde document was de aanleiding voor Slob om Atasoy de wacht aan te zeggen. De inspectie signaleerde tal van tekortkomingen, met name op financieel vlak. 

Atasoy hoopt dat het gerechtshof dat rapport onderuithaalt, waarmee in zijn ogen de basis wegvalt onder Slobs besluit de financiering stop te zetten. De minister wuift dat weg: “Ik maak een eigenstandige afweging.”

Eerder dit jaar waarschuwde de AIVD dat Atasoy en diens ook op de school werkzame broer zich omringen met ‘salafistische aanjagers’. Volgens de inlichtingendienst hadden ze in het verleden contacten met de terroristische groepering het Kaukasus Emiraat en willen ze de helft van de lestijd aan de salafistische geloofsleer wijden. Atasoy schermde eerder met geldstromen uit het buitenland als het rijk de financiering staakt. Daarover zei Slob vorige maand dat als de school regels voor bijvoorbeeld burgerschapsonderwijs overtreedt, de overheid de bevoegdheid kan afnemen om examens af te nemen.

Wie is Marcel Heuver? 

Met Marcel Heuver heeft Soner Atasoy een tijdelijk opvolger bij het Cornelius Haga Lyceum naar voren geschoven die ogenschijnlijk geen ­ervaring heeft als schoolbestuurder. Heuver (44) heeft een staat van dienst bij bedrijven die scholen adviseren of van lesmateriaal voorzien.

In 2014 meldde Tubantia dat de gemeenteraad in zijn woonplaats Hellendoorn dwarslag toen hij er een ­medisch centrum wilde vestigen. In 2011 schreef dezelfde krant dat de zolder van zijn kantoor oogde als een speelparadijs. Naast lesmateriaal lag het vol met prototypes van houten speelgoed. Heuver is nu betrokken bij vijf ondernemingen. Naast zijn functie bij een speelgoedhandel is hij producent en verkoper van lesmateriaal en inrichtingen van scholen. Hij adviseert onderwijsinstellingen en verkoop­afdelingen. Sinds kort heeft hij een bedrijfje in Duitsland dat software en les­middelen verkoopt. Heuver is mede-eigenaar van de website bob­evers.nl, waar informatie over de gelijknamige jeugdboeken is gebundeld. Hij wil niet reageren op vragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden