'Het kan toch niet dat Amsterdam geen curlingbaan heeft?'

Met Amsterdammer Jules Broex heeft de curlingbond een nieuwe voorzitter. Die heeft grote plannen, internationaal en voor de stad.

Jules Broex: 'Het helpt als je laat zien dat je in de top meedraait.' Beeld Ivo van der Bent
Jules Broex: 'Het helpt als je laat zien dat je in de top meedraait.'Beeld Ivo van der Bent

Nee, hij had nog nooit een curling­steen aangeraakt, of zelfs maar op een curlingbaan gestaan. Toch is hij sinds 2 maart de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Curling Bond. Jules Broex (48) is er zelf ook verbaasd over.

Vanuit zijn huis in Park de Meer worden de curlingstenen nu aangestuurd. Broex vertelt: "Ik ga binnenkort mijn eerste clinic volgen. Ik denk dat het weleens verslavend kan werken."

Vier jaar geleden raakte hij gefascineerd door de sport. "Tijdens de Winterspelen van Sotsji keek ik onder meer naar het Russische damesteam. Voor mij was dat een metamorfose in de curlingsport: ze zagen er hip en aantrekkelijk uit. En als sportfanaat wil je dan weten hoe het afloopt. En het grappige van curling is dat als je een keer kijkt, je wilt blijven kijken."

Curling quiz
In december raakte Broex in gesprek tijdens een diner dat voorafging aan het NOC*NSF Sportgala in de RAI. "Ik ben directeur operations van de RAI Amsterdam en eindverantwoordelijk voor alle voorzieningen, faciliteiten, restaurants. Wij faciliteren elk jaar dat gala en ik was medegastheer."

"Ik zat aan tafel met allemaal mensen van de verschillende sportbonden. Iemand van de skifederatie vertelde dat hij een tijd de curlingbond had ondersteund omdat die bond onderbezet was. Ik merkte dat ik erg geïnteresseerd was. Wat houdt curling precies in? Ik vertelde hem ook dat ik een master in coaching aan het Johan Cruijff Instituut had behaald en graag iets in de sportwereld wilde betekenen."

Drie dagen later belde de man. "Dat was een leuk gesprek aan tafel, zei hij, en je reageerde heel enthousiast. Maar hoe sta je er echt in? Toen ben ik me echt in de sport gaan verdiepen. Op de bobsleebond na is de curlingbond de kleinste van Nederland. We hebben maar 175 leden en vier verenigingen."

"Het herenteam plaatste zich bijna voor Pyeongchang. Tegelijkertijd weet bijna iedereen, ook door zo'n televisieprogramma als De Curling Quiz, wat curling is. Die tegenstelling fascineerde me."

Hij sprak met bestuurders, coaches, een marketingbureau dat curling breder onder de aandacht moest brengen, ook omdat de vacature voor voorzitter al enige tijd vacant was en de bond een beetje stuurloos. Begin maart verbond hij zich voor vier jaar aan de curlingbond.

Plek in Amsterdam
Het werd als een pre gezien dat Broex niet uit de kleine, iedereen-kent-iedereen-curlingwereld kwam, en met een frisse blik kon aantreden. "De voorzitter moet zorgen dat er aandacht komt voor uitwerking van het topsportprogramma, en hij moet de sport onder de aandacht brengen zodat er genoeg aanwas is."

Broex noemt curling een maakbare sport. Het Zuid-Koreaanse damesteam won, vanuit het niets, zilver op de Winterspelen. Met veel uren kun je grote stappen maken. In april moet er bij het NOC*NSF een budget­aanvraag worden ingediend.

Het speerpunt blijft het herenteam, dat neemt begin april deel aan het WK in Las Vegas en is daarmee al verzekerd van een ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi over vier jaar.

"Om curling onder de aandacht te brengen helpt het als je laat zien dat je in de top meedraait."

Maar Broex vergeet de breedtesport niet. Het motto en doel van de bond is curling op een steenworp afstand van iedere Nederlander te brengen. "Deze week nam iemand uit de regio Venlo contact met ons op. Dolenthousiast. Zij wilde een curlingvereniging beginnen. 'Hoe doe ik dat?' vroeg zij. Dat is toch geweldig?"

En dan is er nog een puntje.

"Het kan toch niet zo zijn dan een stad als Amsterdam geen curlingbaan heeft? Ik heb getekend voor vier jaar, tegen die tijd moet er toch op z'n minst een curlingbaan in de stad liggen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden