Het kabinet ziet nu echt crisis

Lange tijd werd de ernst verhuld door het een kredietcrisis te noemen. Veel bedrijven staan inmiddels op omvallen. Foto ANP/Valerie Kuypers Beeld
Lange tijd werd de ernst verhuld door het een kredietcrisis te noemen. Veel bedrijven staan inmiddels op omvallen. Foto ANP/Valerie Kuypers

DEN HAAG - Het M-woord is gevallen. Voor het eerst zet het kabinet zich schrap voor massaontslagen. Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner schrijft de Tweede Kamer dat Nederland zich moet instellen op 'een crisis die ernstiger is dan de crises van de afgelopen halve eeuw'.

Lange tijd werd de ernst verhuld door het een kredietcrisis te noemen. Zelfs toen hele banken werden gered, liet het kabinet zich voorzichtig uit over de gevolgen van de crisis voor de arbeidsmarkt. Maar nu is de conclusie dat harde klappen zullen vallen, onontkoombaar geworden. In november liep de industriële productie volgens het CBS met liefst zes procent terug; een sinds de oorlog niet vertoond cijfer.

Veel bedrijven staan op omvallen. Daarom verlengde Donner gisteren toch maar de regeling voor werktijdverkorting (wtv) waarmee overtollig personeel tijdelijk in de ww kan worden geparkeerd. Maar, tegen de zin van werkgevers en werknemers, zei hij er meteen bij dat de regeling uiterlijk tot 1 maart wordt verlengd.

Op lange termijn werkt zo'n regeling volgens Donner vooral 'conserverend', terwijl de crisis ook kansen biedt om er beter uit te komen. 'Een majeure herschikking' waardoor de economie beter inspeelt op klimaatverandering en globalisering, kan het gevolg zijn als de recessie goed wordt aangepakt.

Voorzichtig probeert Donner daar de publieke opinie warm voor te maken. Voorwaarde is dat personeel zo snel mogelijk wordt begeleid naar regio's en sectoren waar wel werk is. Dat is zelfs bittere noodzaak, want de vergrijzing maakt dat we op termijn iedereen hard nodig zullen hebben. Hoe belangrijk hij mobiliteitscentra, scholing en werk-naar-werktrajecten vindt, blijkt uit de militaristische bewoordingen van Donner. Het gaat om de 'mobilisatie van de arbeidsmarkt'. (BART VAN ZOELEN)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden