'Het kabinet doet nog te weinig voor klimaatdoelen’

Het huidige kabinetsbeleid volstaat niet om de voor volgend jaar gestelde klimaat-doelen te halen. Dat zal blijken uit cijfers die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) morgen presenteert, bevestigen Haagse bronnen.

Beeld ANP

De overheid kreeg tot twee keer toe van de rechter de opdracht de uitstoot van CO² met minstens een kwart terug te dringen ten opzichte van 1990. Maar de teller blijft volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) steken op iets meer dan een vijfde.

Het kabinet heeft afgelopen najaar al een half miljard euro opzij gezet om extra klimaatmaatregelen te kunnen nemen. Maar dat bedrag is hoogstwaarschijnlijk niet voldoende.

Broeikasgassen 

Nederland heeft bij de Klimaatakkoorden van Parijs afgesproken dat het de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met een kwart moet hebben verminderd ten opzichte van 1990. Actiegroep Urgenda sleepte de Nederlandse staat voor de rechter, omdat die doelen met het huidige beleid niet gehaald zouden worden. De rechter gaf de duurzaamheidsorganisatie meermaals gelijk.

Het kabinet moet nu beslissen wat het gaat doen. Het is weliswaar in cassatie gegaan tegen de uitspraak van het Hof, maar het kan niet op het vonnis wachten.

Kolencentrales

Een van de maatregelen die Den Haag kan nemen, is het vervroegd sluiten van kolencentrales. Dat kost echter veel geld, omdat de eigenaren schadeloos moeten worden gesteld. In elk geval de Amsterdamse Hemwegcentrale staat op de nominatie. Eerder gold dat ook voor de Amercentrale in Geertruidenberg, maar onlangs bleek dat bij sluiting van die centrale tienduizenden gezinnen in de kou komen te zitten.

Coalitiepartij D66 stelde eerder voor om in weerwil van het regeerakkoord de maximumsnelheid op de snelwegen te verlagen van 130 naar 100 kilometer per uur. Dat zou ook wel iets helpen, maar niet voldoende.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden