Review

Het J.J. Cremerplein: eerder grondig opgefrist, dan onherkenbaar getransformeerd (****)

U had het waarschijnlijk niet door omdat u wel wat anders aan uw hoofd heeft, maar het gaat uitstekend met de pleinen van Amsterdam. Ga ze maar eens na, de pleinen die u kent van vroeger.

Het J. J. CremerpleinBeeld Dida Mulder

Het J.J. Cremerplein, gelegen achter het puntje van de Overtoom, was altijd te keurig om als gribus te kunnen worden aangemerkt. De bakfietsmoeder uit de buurt kon haar kroost er met een gerust hart naartoe sturen: hekjes, bankjes en speeltoestellen genoeg, alsmede ruimte om de hond uit te laten en stiekem sigaretten te roken tussen de bosjes.

Maar aan verbetering was het plein zo langzamerhand wel toe. Een wat rommelige lappendeken van asfalt, tegels, schommels, straatmeubilair en lukrake groenstroken was het: waarschijnlijk niemand écht een doorn in het oog, maar toch. Wel bleek er onvermoed gevaar te schuilen: een 'takbreukgevoelige' Canadese populier, die elk moment één van zijn topzware ledematen in een nietsvermoedend kindernekje kon laten vallen.

Potpourri
Die boom is inmiddels gekapt. De rest van het plein is eerder grondig opgefrist dan onherkenbaar getransformeerd, maar met succes. De grootste verandering ligt op de grond: in plaats van de crematoriumkleurige potpourri van asfalt en tegels ligt er nu een zonnige, gewelfde bodem van maïsgeel rubber, hier en daar overlopend in een zalmkleurig soort beige. Dat klinkt als het kleurenschema van een doe-het-zelfwoonkamer uit een VT Wonen uit 1996, maar in werkelijkheid is het wel degelijk mooi en uitnodigend.

De meeste speeltoestellen zijn blijven staan, aangevuld met olijke nieuwigheden als een waterpomp, nieuwe picknicktafels en houten bankjes in een halve cirkel. Daar tussenin staan grote rode bloembakken, waar in de lente uitbundige gewassen in moeten gaan bloeien. Ook is er een levensgroot schaakspel aangelegd - waarvan je je kunt afvragen hoeveel buurtbewoners daar in de zomer écht gebruik van zullen maken. Maar toch: het ligt er leuk.

Hekken
Helemaal af is het nog niet: rond sommige toestellen staan nog hekken. Eind maart moet alles compleet klaar zijn, maar het plein is sinds kort weer volledig open voor publiek.

De omwonenden zijn alvast tevreden. 'Het is opgefrist en veiliger,' constateert een overbuurvrouw tevreden. 'Alleen dat stomme gebouwtje in het midden, dat hebben ze laten staan.' Ze wijst op het buurtgebouwtje, dat inderdaad vreemd pontificaal als een stugge beige monoliet te midden van alle vernieuwing staat. Waarom zo'n lelijke pukkel laten staan bij zo'n grondige opknapbeurt, van een plein dat dat in de eerste plaats al niet ongelofelijk dringend nodig had?

Sommige dingen blijven raadsels.

Herinrichting J.J. Cremerplein

  • Ons oordeel:
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden