Column

Het is zinloos om de kiezers van de AfD racisten te noemen

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Misschien zijn de AfD'ers wel racisten en fascisten.

Ik weet het niet. Ik heb inderdaad belachelijke uitspraken gehoord, maar als de partijleiders naar een en ander wordt gevraagd, ontkennen ze alles.

Ik blijf bij mijn stelling dat echte racisten en fascisten juist trots zijn op hun ideologie en daar desgevraagd eerlijk voor uitkomen. Maar misschien gebeurt dat nog.

Wel weet ik dat de meeste stemmers op de AfD arme mensen zijn die in het voormalige Oost-Duitsland wonen, daar lange tijd onder een marxistisch juk hebben geleefd en nu geen heil ontvangen van het kapitalisme. Ze zijn erop achteruitgegaan. Zij voelen zich Duits, maar intellectuelen op de tv uit het Westen zeggen: er bestaat niet zoiets als een Duitse identiteit.

Die intellectuelen zullen ongetwijfeld gelijk hebben, maar als je je nou desondanks Duits voelt? Als je daar nou trots op bent? En als je dan hoort dat je als Duitser niet trots mag zijn op je Duitse wortels en je Duitse gewoonten, omdat die te veel herinneren aan het Derde Rijk, is het dan vreemd dat je eraan terugdenkt hoe het vroeger was, toen je nog werd gewaardeerd?

Wanneer je van mensen die het niet breed hebben iets afpakt waar ze nog enigszins trots op kunnen zijn, vind ik het niet gek dat ze op de AfD stemmen. Ze voelen zich verloren, achtergesteld. Ze zijn bang. Voor islam en vluchtelingen. Onterecht? Zodra onze empathie een negatief moreel oordeel ontwikkelt, houdt ons inlevingsvermogen op te bestaan, terwijl het daar juist moet beginnen.

Als je empathie hebt met vluchtelingen, maar niet met je eigen mensen, zullen je eigen mensen empathie bij je afdwingen. Goddank gebruiken ze daar nog de democratie voor.

Het is zinloos de kiezers van de AfD racisten of fascisten te noemen, vooral als ze zelf beweren het niet te zijn. Het werkt zelfs averechts: wie constant uitgescholden wordt voor iets wat hij niet is, ziet zijn scheldnaam uiteindelijk als een eretitel. Wij waren er vroeger trots op 'provo' genoemd te worden, mijn vader gebruikte het depreciërend. Daarna noemden we ons 'hippies', vervolgens 'punkers' - tegenwoordig hoor ik vaak 'ouwe lul,' waar ik onderhand ook trots op ben.

Ben ik naïef en zijn de AfD'ers in het geheim toch racisten en fascisten? Er zullen er zeker tussen zitten, maar een overgrote meerderheid in Duitsland stemde gisteren tegen de AfD.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden