Column

Het is zeer bedreigend als je beveiligd wordt

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Je wordt beveiligd omdat je wordt bedreigd, maar het is zeer bedreigend als je beveiligd wordt. Elke keer dat je namelijk je beveiligers ziet, besef je dat er lieden zijn die het op je hebben gemunt.

Na de moord op Van Gogh had ik drie maanden 'lage beveiliging' en dat was al iets dat je absoluut niet wenst. Je geneert je. Je schaamt je voor je eigen angst, voor je buren, voor je familie en vrienden, want je denkt dat die niet meer bij je thuis durven te komen.

Wie wordt beveiligd, moet sterk in zijn schoenen staan om de zelfcensuur een niet al te grote rol te laten spelen. Je moet durven blijven zeggen wat je wilt zeggen.

Als Sylvana wordt bedreigd, moet ze zeker beveiligd worden. Ze zal nu even ervaren wat Wilders al elf jaar met acht beveiligers ervaart.

Nu is het 'schande!' roepen bij racisme makkelijk. Racisme is namelijk een schande. De ware racist beschuldigt je van iets waaraan je niets kunt doen. Racisme is per definitie moreel verwerpelijk.

In Amerika heb je op het ogenblik de alt-right-beweging, een enge troep schurken, die de Hitlergroet brengt. Ze zijn een trots clubje. Dat is iets wat je bijna altijd ziet bij echte racisten - ze zijn trots op hun manier van denken.

De Ku Klux Klan was trots op het feit dat ze op zwarten konden jagen. Ook de Duitsers waren er destijds fier op dat zij de industriële moord op de Joden hadden bedacht.

Racisme is niet voor niets een isme - een ideologie, waaraan een ideaal ten grondslag ligt.

Er is ook een andere vorm van racisme. Wij noemden dat vroeger het corpsracisme. Vroeger gebeurde het bij het Amsterdamsche Studenten Corps wel dat het antisemitische Horst Wessellied werd gezongen.

De heren studenten deden dat doelbewust om leuk te zijn en te kwetsen - niet zozeer omdat ze racist waren. Destijds meenden wij dat wij de studenten die dat zongen op hun smoel mochten slaan. Eigenlijk vind ik dat nog, hoewel ik heel vaak betoog dat de vrijheid van meningsuiting moet worden begrensd als er wordt opgeroepen tot ­geweld.

Maar als ik iemand het Horst Wessellied hoor zingen en iemand anders slaat de zanger in elkaar, kijk ik even de andere kant op. Dat is een reflex, daar kan ik niets aan doen.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden