'Het is tijd voor nieuwe spreekwoorden'

Veel spreekwoorden zijn gewoon te oud, en daardoor onbegrijpelijk. Het is tijd voor nieuwe spreekwoorden, zeggen taalliefhebbers Laurens Bosman (29) en Wilmar Versprille (29). Ze stoppen het spreekwoord in een eigentijds jasje.

Rinke Verkerk
Wilmar Versprille (links) en Laurens Bosman willen het spreekwoord weer teruggeven aan het volk. Beeld Tobias Asser
Wilmar Versprille (links) en Laurens Bosman willen het spreekwoord weer teruggeven aan het volk.Beeld Tobias Asser

Ze stoppen het spreekwoord in een eigentijds jasje. Het begon toen deze jongens uit de communicatiewereld in het café tegen elkaar zeiden: Weet je nog hoe we vijftien jaar geleden hiphopbattles deden op internet? Dat je met taal kon sparren door de beste teksten te bedenken. Waarom doen we dat eigenlijk niet meer? Inmiddels zijn ze weer bezig met taal door hun online wedstrijd Paarse Krokodillentranen.

Dit keer sparren ze niet met hiphop maar met spreekwoorden. "Met de beste woordkunstenaars van Nederland brengen we het spreekwoord terug in de volksmond. Want het spreekwoord wordt met uitsterven bedreigd." Nou ja, in veel gevallen kunnen we inderdaad spreken van verminking. De minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, 'veegt het stoepje van de zorgfraude wel even schoon'. Johan Cruijff kent iemand die 'de klok had horen bellen maar niet wist hoe laat het was.' Het zijn verhaspelingen, iedereen bezondigt zich eraan.

Met Paarse Krokodillentranen willen Bosman en Versprille de verhaspeling niet tegengaan. Ze willen het spreekwoord juist weer teruggeven aan het volk.

Inzendingen van bekende en onbekende taalvirtuozen worden beoordeeld door Facebook- en Twittervolgers. De spreekwoordenwedstrijd heeft inmiddels ruim duizend deelnemers op Facebook. Bekende taalfanaten als Nico Dijkshoorn ('Doet Gordon iets voor het goede doel, gaat het toch weer om zijn eigen smoel') en Hanna Bervoets ('Wie onderweg stilstaat, komt sneller aan') strijden om de winst tegen bijvoorbeeld rapper Jiggy Djé ('Een zanger zingt graag over hoop, om wille van de plaatverkoop') en copywriter Antoine Houtsma ('Puur voor poen, geeft de loverboy haar een zoen').

Elke twee weken wordt een winnaar gekozen. Op 16 september is de finale.

Inzenden en stemmen:
www.paarsekrokodillentranen.nl

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden