PlusReportage

Het is tijd, de hoogste tijd: Hazescafé De Krommerdt dicht

Nog één keer konden de stamgasten van het Hazes- en buurtcafé De Krommerdt zaterdag meezingen op Hollandse nummers. 'Het is een avond met een lach en een traan.'

De laatste avond in buurtcafe De Krommerdt Beeld Marc Driessen
De laatste avond in buurtcafe De KrommerdtBeeld Marc Driessen

Er staat nog één bon open van éénentwintig jaar geleden, zegt Mieke Theuns (61), eigenaresse van café De Krommerdt op de hoek van de Witte de Withstraat en de Jan Evertsenstraat in West.

"Vier biertjes van één gulden zeventig en een duur drankje." Theo Molenaar (64), de schuldige, trekt zijn portemonnee. Hij is dan wel geen stamgast, maar hij dronk misschien wel het allereerste biertje onder Theuns leiding. "En ik ben hier denk ik de enige die André Hazes achter de bar heeft meegemaakt."

Glimmers
Een avond met een lach en traan is het voor Theuns. Ze straalt zoals de glimmers op haar witte bloes. Ruim twintig jaar geleden nam ze het Hazescafé over, maar het is mooi geweest. De deuren sluiten, ze heeft het verkocht.

"Als ik nou 25 was geweest, dan was ik doorgegaan. Dan had ik de hele boel geïsoleerd en er een feestcafé van gemaakt. Dat heb je hier niet in de buurt. Maar daar heb ik geen zin meer in. De tijd is rijp."

Glazenophaler Hazes
De band tussen het café en Hazes is onmiskenbaar. Boven de ramen met oranje slingergordijnen, boven de bar, overal hangen tekeningen van de Amsterdamse zanger, die in 2004 overleed.

Dat Hazes er voor haar komst jaren als glazenophaler en - zingende - barkeeper had gewerkt wist Theuns helemaal niet toen ze er in kwam.

"Dat hoorde ik pas later van hemzelf." Want ook toen zijn carrière een vlucht maakte zat hij nog wel eens aan de bar. "In een nostalgische bui en met een slok op."

Ossenworst
Een beetje verliefd wordt ingezet en de ossenworst gaat rond. Stamgast Peter Rijs (59) groet bijna iedereen die binnenkomt. Hij woonde jaren om de hoek en vierde zijn huwelijksfeest in het café.

"Hier heb je een beetje de dorpssfeer in de stad. De mensen uit de buurt zie je hier, mensen kennen elkaar. Ik heb hier heel wat vrienden gemaakt."

Wat er precies in komt, weet Theuns niet. "Een eetcafé voor studenten en iets met een piano, ze zijn nog niet helemaal uit het concept." Maar dat de bruine kroeg plaats maakt voor iets anders is zeker.

In het café kwamen darters bij elkaar voor de competitie, pokertoernooien werden georganiseerd en de Hollandse avond was populair. "Dan pakken ze de microfoon, zo ook weer, let maar op. Ze pakken altijd de microfoon."

Bossen bloemen
Op deze laatste avond vindt ook de fruitautomaat gretig aftrek. Theuns: "De kleine horeca, zoals dit, verdwijnt hier uit de buurt. Dat is zonde, zoiets heb je nodig. Hier praten mensen nog met elkaar, krijg je te horen dat je een leuk jasje aan hebt en kun je gewoon in je eentje binnen komen lopen."

Naarmate de avond vordert vullen steeds meer bossen bloemen de kroeg, nog één keer wordt er meegezongen met 'Zij gelooft in mij' en de laatste rondjes worden gegeven. Teun en Anouschka werden hier verliefd en de eerste cafébaby is inmiddels volwassen. "We hebben leuke dingen meegemaakt en minder leuke dingen."

Stamgasten vinden het jammer dat de buurt een bruin café armer is, maar gunnen Theuns een nieuw avontuur van harte.

Het is tijd, de hoogste tijd. U wordt bedankt voor weer een avond gezelligheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden