Het is te vroeg om te juichen over de Top 600

Het effect op de lange termijn is vanzelfsprekend nog niet te meten. Dé doelstelling is het gedrag van criminelen definitief te veranderen. Voor juichen is het dus nog te vroeg, benadrukken critici, en tegenover de geboekte resultaten staan die enorme inspanningen van veertig instanties.

Paul Vugts
Criminelen die net te slim zijn komen niet op de lijst Beeld ANP
Criminelen die net te slim zijn komen niet op de lijstBeeld ANP

Criminelen die net te slim zijn om zo vaak te worden gepakt dat ze in de Top 600 komen, of criminelen die andere misdrijven plegen dan high impact crimes (neem drugshandel, afpersing) komen niet op de lijst.

Kritische ingewijden wijzen erop dat het, na drie jaar Top 600, nog steeds voorkomt dat een regisseur zijn of haar 'klant' en diens ouders nog nooit persoonlijk heeft ontmoet. Programmamanager Petra Nijmeijer erkent dat.

'In theorie mag dat niet zo zijn, in de praktijk komt het helaas voor. Het klinkt heel vreemd dat zelfs de regisseur, die zo'n sleutelrol speelt, een jongen en zijn omgeving niet uit de eerste hand kent. Als je daarnaar vraagt, blijkt zo'n regisseur overigens wel een doordacht verhaal te hebben. 'Ik ben wel de smeerolie, maar wil niet de zóveelste hulpverlener in een gezin zijn en werk liever achter de schermen,' hoor ik bijvoorbeeld. Dat klinkt plausibel, maar als je me in mijn hart kijkt, vind ik dat iedere regisseur zijn klant persoonlijk moet kennen. Met trainingen hopen we dat in de toekomst te bereiken.'

Een ander heikel punt binnen de Top 600 is het delen van informatie. Het behoort de kracht van de gezamenlijke aanpak te zijn en alle partijen zijn het erover eens dat de samenwerking van de instanties beter is dan ooit, maar volgens critici moeten relevante gegevens nog veel voortvarender worden uitgewisseld om snel en accuraat te kunnen blijven ingrijpen en niet te werken met verouderde, achterhaalde informatie.

Ook zijn de kosten nog onduidelijk en afhankelijk van voor welke aanpak wordt gekozen: een Top 1000 is duurder dan een Top 600 en een aparte Top 400 die een preventiever karakter heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden