'Het is niet zomaar dat je ergens voor lang geld kan begraven'

De behandeling van Willem Holleeders dossier over de liquidatie van Cor van Hout en Robert ter Haak (2003) begon donderdag voor de rechtbank met het doorworstelen van een roerige voorgeschiedenis.

Rechtbanktekening van een van de eerdere zittingsdagen in de zaak-Holleeder, met rechts in het groen Willem Holleeder. Beeld ANP
Rechtbanktekening van een van de eerdere zittingsdagen in de zaak-Holleeder, met rechts in het groen Willem Holleeder.Beeld ANP

Een liquidatie komt zelden uit de lucht vallen, maar aan de onderwereldmoord begin 2003 op Heinekenontvoerder Cor van Hout (45) en zijn metgezel Robert ter Haak (36) gingen vele kwesties vooraf. Op de eerste dag van de behandeling van de dubbele moordzaak kwam de rechtbank maar tot de millenniumwissel.

'Homofielenbos'
'Oudste rechter' Benedicte Mildner ging terug naar de Heinekenontvoering in 1983. Naar de vlucht van Cor van Hout en Willem Holleeder. Waar meerdere getuigen onder wie Thomas van der Bijl zelf hebben verteld dat die oude vriend hun deel van de losgeldmiljoenen opgroef in 'een homofielenbos' in Parijs, ontkende Holleeder dat opnieuw met klem.

Hij groef de miljoenen zélf op. Niet in Parijs, maar in Nederland, bij Lage Vuursche. "Bij een boom met de letter F. Ik kan het aanwijzen."

Open grenzen
Losgeldmiljoenen naar Frankrijk slepen zou onzinnig zijn. "Toen waren er nog geen open grenzen en alles wat uit Nederland kwam, werd gecontroleerd, want Nederland is: drugs."

En: "Het is niet zomaar dat je ergens voor lang geld kan begraven. Dat gaat rotten. Daar gaan knaagdieren aan knagen. Ik heb het zelf al heel snel na de ontvoering opgegraven."

Dooschieten
Door naar de eerste, mislukte aanslag op Van Hout in 1996. Holleeder noemde hem inmiddels 'die dikke hond', maar dat wil niet zeggen dat hij hem wilde laten doodschieten. Dat was volgens Holleeder (en vele anderen) het werk van criminelen Sam Klepper en John Mieremet.

Officier van justitie Sabine Tammes liet terloops vallen dat ze er rekening mee houdt 'dat Holleeder onder één hoedje speelde met Klepper en Mieremet'. Raadsman Sander Janssen veerde op: "Kunt u daar één bewijsmiddel voor noemen?!"

Rolex
Na de mislukte aanslag zegt Holleeder 'een miljoen (gulden) en twee klokkies' te hebben betaald aan het kamp van Klepper en Mieremet om een nieuw 'bloedbad' te voorkomen. Wat voor 'klokkies'? Holleeder: "Die ben ik gaan kopen op het Waterlooplein. De goedkoopste Rolexjes."

Xtc-handelaar Ronald van Essen, die tientallen miljoenen had belegd bij de criminele vastgoedhandelaar Willem Endstra, werd met kerst 1999 door zijn hoofd geschoten in Amsterdam-Zuid, volgens vele getuigen omdat hij zijn geld was komen opeisen. Klepper en Mieremet zouden namens Endstra een of meer Joegoslaven hebben ingehuurd. Van Essen overleefde, maar is invalide.

Sommige getuigen dichten Holleeder een rol toe bij de aanslag, aangezien hij 'de bewaker' van Endstra was. Van Essen zelf noemde Holleeder 'de wielklem' omdat Holleeder 'altijd aan Endstra vast zat'.

Boodschappen
Holleeder ontkent. Hij eiste nadien juist dat Endstra het gezin zou betalen omdat Van Essens vrouw 'boodschappen moest pikken om te eten te hebben'. Van Essens zoon heeft als getuige gezegd dat Holleeder niets met de aanslag te maken had en noemde hem 'gewoon een aardige vent'. Holleeder: "Eíndelijk iemand die dat zegt! Ik snakte er al naar!"

Vandaag gaat de rechtbank in vogelvlucht door meer aanslagen die voorafgingen aan de dubbele liquidatie.

Misdaadjournalist Paul Vugts houdt je op de hoogte van het megaproces in ons liveblog. Lees alle hoogtepunten hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden