Het is juist die ene stijfkop die soms de wereld vooruitbrengt

Zaterdag las ik op website Welingelichte Kringen het volgende: 'Een groepje mensen - ook in de media - blijft hardnekkig volhouden dat nog lang niet is bewezen dat de aarde opwarmt door menselijke activiteit. Of zelfs dat de aarde überhaupt opwarmt. (Opmerkelijk is dat dat vaak dezelfde mensen zijn die een hekel hebben aan de islam.)

En meestal komen die dwaallichten aan met een wetenschappelijk onderzoek dat hun stelling onderschrijft. Of met een complottheorie. De geochemist James Lawrence Powell kan hen misschien overtuigen. Hij ging met grote ijver alle serieuze wetenschappelijke tijdschriften langs waarin wordt geschreven over het klimaat. En hij turfde hoeveel serieuze wetenschappers denken dat er geen door mensen veroorzaakt klimaateffect is.'

Hij vond tussen november 2012 en december 2013 liefst 2258 serieuze artikelen, van 9136 auteurs. Van hen ontkende er slechts één dat de mens de opwarming van de aarde veroorzaakt. Volgens S.V. Avakajan, een Rus, is de zon de oorzaak. Nu bewaar ik veel en heb ik nog een krantenknipsel uit 1543. Daarin staat het volgende: 'Een groepje mensen - ook drukperseigenaren - blijft hardnekkig volhouden dat nog lang niet is bewezen dat de zon om de aarde draait. Of dat de zon überhaupt draait. (Opmerkelijk is dat dat vaak dezelfde mensen zijn die een hekel hebben aan het christendom.)

En meestal komen die dwaallichten aan met wetenschappelijk onderzoek dat hun stelling onderschrijft. Of met een complottheorie. De theoloog Jacobus Powelus kan hen misschien overtuigen. Hij ging met grote ijver alle manuscripten na waarin geschreven wordt over de ruimte. En hij turfde hoeveel serieuze wetenschappers denken dat de zon om de aarde draait.

Hij vond tussen november 1000 en december 1543 liefst 26.321 artikelen, van 26.321 auteurs. Van hen ontkende er slechts één dat de zon om de aarde draait. Volgens deze Nicolaas Copernicus, een Pruis, draait de aarde om de zon.' Dat knipsel doet me altijd plezier. Want bij wetenschap tellen niet de meeste stemmen, maar wie gelijk heeft. De aarde warmt op. Vissers op de Noordzee vinden geregeld botten van mammoets, maar dat het de schuld van de mens is dat de kust nu bij Zandvoort ligt, betwijfel ik. Maar ik sta open voor bewijzen van het tegendeel. Het is juist die ene stijfkop die soms de wereld vooruitbrengt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden