Lezersbrief

‘Het is goed dat kunst zich verheft tot moreel kompas’

Kunstenaar Ralph Posset roept naar aanleiding van de reactie van Theodor Holman op het rapport van de Amsterdamse Raad voor de Kunst ‘De Culturele Revolutie 2.0’ uit.

‘Alle kunst die niet politiek correct is moet op de brandstapel.’Beeld Hendrick Cornelisz Vroom - Rijksmuseum, Amsterdam

Theodor Holman schrijft in zijn column van zaterdag dat hij gechoqueerd is door het rapport van de Amsterdamse Raad voor de Kunst. Mijn vraag aan hem is: waar schrik je dan precies van? Het is toch geweldig dat de Nederlandse kunsten zich steeds meer verheffen tot moreel kompas? Dat de politiek de kunsten heeft weten om te vormen tot een wapen tegen het dodelijke, vrije denken.

Te lang heeft de kunst zich laten afschrikken door de rechtse indoctrinatie dat de Culturele Revolutie van Mao Zedong iets slechts was. Terwijl deze revolutie juist tot voorbeeld van allen moet zijn. Kunst heeft slechts een politieke zaak te dienen. En de Raad voor de Kunst doorziet dat.

Waarschijnlijk heeft Holman een verouderde, 20ste-eeuwse blik op kunst; is hij nog van de romantische school die vindt dat kunst onafhankelijk en tegendraads moet zijn en kwaliteit moet bieden. Gelukkig is deze opvatting door alle kunstfondsen de nek omgedraaid. Een kunstenaar van nu moet op de politiek correcte barricaden!

Ik ben dan ook verheugd dat ik met mijn volgende kunstproject ‘De Culturele Revolutie 2.0’ alle ruiven van de kunstfondsen heb kunnen leegroven. Ik zal in 2020 namelijk alle Amsterdamse straatnaamborden van zeeschurken en ander historisch gepeupel van de muren rukken en op een brandstapel op het Museumplein ritueel verbranden. Daarna zal ik met mijn gevolg de Amsterdamse musea bestormen om, alles wat maar riekt naar niet politiek correcte items, de kunsttempels uit te smijten en ook deze op de brandstapel gooien.

Aan deze actie zit ook een schoolproject. Daarin roepen we alle kinderen op hun huizen te zuiveren van alles wat riekt naar verering van onze varende, schilderende en handeldrijvende voorvaderen. Via een uitgekiende vragenlijst die wij de kinderen gaan voorleggen, komen we ook te weten welke ouders en ook grootouders het niet zo nauw nemen met de eliminatie van alles wat vies en voos is aan onze geschiedenis.

Nu hoor ik Holman al mompelen: ja, dat is toch wel waarlijk grootse kunst. Hopelijk heeft hij dan ook de grootmoedigheid om toe te geven dat deze opvoedkundige en zuiverende kunstuiting alleen maar mogelijk is door de vooruitstrevende visie van de Amsterdamse Raad voor de Kunst en andere cultuurafgevaardigden.

Ralph Posset, volkskunstenaar, Den Bosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden