Plus

Het is even zoeken waar de grond van gemeente Ouder-Amstel begint

De woningnood in Amsterdam is hoog. Daarom wil de gemeente door de hele stad 50.000 nieuwe huizen bouwen - de plannen zijn vastgelegd in Koers 2025. Wat moet daarvoor wijken? Een dagelijkse serie.

Lex Boon
Wonen de bewoners van De Nieuwe Kern dan straks in Amsterdam-Duivendrecht? Beeld Marc Driessen
Wonen de bewoners van De Nieuwe Kern dan straks in Amsterdam-Duivendrecht?Beeld Marc Driessen

Zelfs voor de wethouder is het even zoeken waar het parkeerterrein van golfclub Amstelborgh eindigt en de grond van de gemeente Ouder-Amstel begint.

Na bestudering van de kaart lijkt de berm met de paarse akkerdistels bij Ouder-Amstel te horen, net als het water daarachter en de groene dijk die wordt verhuurd aan een schapenhouder. Typisch Ouder-Amstel: niet het asfalt, wel het landelijke. En beperkt in omvang.

Private spelers
"De rotonde hebben we alvast," zeggen ze weleens bij de gemeente Ouder-Amstel. Het lapje eigen grond is nog geen halve hectare groot, en ligt in het midden tussen de Makro en Amsterdam Arena.

Een terrein van 190 hectare dat grotendeels in handen is van de gemeente Amsterdam en private spelers als NS Vastgoed en Ajax. En een terrein waar Ouder-Amstel grote plannen mee heeft. "Dit hele gebied valt binnen de grenzen van onze gemeente," zegt wethouder Marian van der Weele (D66). "En als gemeente moeten wij voor een goede ruimtelijke invulling van ons gebied te zorgen."

Volkstuinenparken
Na Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel moet hier de derde woonkern komen van Ouder-Amstel. Werktitel: De Nieuwe Kern. Waar de Arena de woonwijk ooit ontvluchtte, komt die nu gewoon weer terug. Uiteindelijk moeten hier maximaal 4500 woningen komen. Maar hoe ontwikkel je een gebied, als je er als gemeente maar een minuscuul stukje grond bezit?

Ouder-Amstel is al sinds 2010 bezig met de planvorming. Snel gaat de ontwikkeling door al het overleg niet. En hoewel het terrein rondom de Holterbergweg iets onbestemds lijkt te hebben, zijn de belangen groot. De Toekomst, de jeugdopleiding van Ajax, wil uitbreiden in plaats van krimpen. Er moeten genoeg parkeerruimte en doorstroming zijn voor de evenementen in de Arena en de Ziggo Dome. En er zijn sportclubs en vier volkstuinenparken waaraan wordt gehecht.

Eerder dit jaar concludeerde Amsterdam, dat 100 van de 190 hectare bezit, dat de plannen nog niet ruimtelijk en financieel acceptabel zijn. Toch is wethouder Van der Weele positief.

Over de onderhandelingen die nu plaatsvinden wil ze niets kwijt, maar ze verwacht dat er na de zomer een intentieovereenkomst wordt getekend door alle partijen. Wellicht kunnen dan in 2018 de eerste palen al worden geslagen.

Stukje Amsterdam
Wat helpt is dat de gemeente Amsterdam nu opeens wel haast heeft. In Koers 2025, waar het nadrukkelijk gaat over woningen binnen de huidige stadsgrenzen, rekent Amsterdam voor De Nieuwe Kern alvast 2500 woningen.

Wordt de gemeente Ouder-Amstel dan toch gewoon gezien als een stukje Amsterdam? Van der Weele: "Dat ga ik niet beamen. We zijn een kleine gemeente die meegaat in de grootstedelijke aansluiting. Maar we hadden natuurlijk niet voor niets de postcodediscussie een paar jaar geleden."

Amsterdam-Duivendrecht
Die discussie ging over de bedrijven in Amstel Business Park Zuid, die formeel gezien onder Ouder-Amstel vallen. Omdat het voor bedrijven nu eenmaal interessant is om Amsterdam op het briefpapier te hebben staan, werd afgesproken dat de bedrijven Amsterdam-Duivendrecht mochten aanhouden als plaatsnaam.

Wonen de bewoners van De Nieuwe Kern dan straks ook in Amsterdam-Duivendrecht? "Daar wil ik niet op vooruitlopen. Het is de gemeente Ouder-Amstel."

Het plan van de gemeente in Amsterdam-Duivendrecht Beeld Laura Van Der Bijl
Het plan van de gemeente in Amsterdam-DuivendrechtBeeld Laura Van Der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden