'Het is een wonder dat ik met je praat, ze hebben zoveel kogels afgevuurd'

Anouar B., Adil A. en Stefan S. staan vanaf vandaag in 'de bunker' terecht voor de liquidaties van Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi in de Staatsliedenbuurt en het schieten op twee motoragenten.

Politieonderzoek bij de Range Rover waarin Benaouf A., Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi naar de afspraak in de Staatsliedenbuurt kwamen. Beeld Amaury Miller
Politieonderzoek bij de Range Rover waarin Benaouf A., Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi naar de afspraak in de Staatsliedenbuurt kwamen.Beeld Amaury Miller

Het is een beklemmend relaas dat doelwit Benaouf A. (1984) heeft afgestoken over de wildwestschietpartij rond half elf in de avond van 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt.

Zoals criminelen graag doen als ze het risico te worden afgeluisterd willen minimaliseren, loopt hij die avond een rondje door de buurt om zaken te bespreken met een volgens hem onschuldige Marokkaan wiens identiteit hij niet prijsgeeft.

Huurmoordenaars
Hij weet in die dagen dat huurmoordenaars '24/7' in een onderduikadres zitten te wachten tot ze hem kunnen pakken, zal hij de recherche later vertellen. Zijn rivalen zijn ervan overtuigd dat hij ruim twee maanden tevoren de liquidatie heeft aangestuurd van de Amsterdams-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh (waarvoor de rechtbank hem later tien jaar cel zou opleggen).

Benaouf is met zijn vriend Youssef Lkhorf (1984) en diens neef Saïd el Yazidi (1991) naar de Staatsliedenbuurt gereden in de Range Rover op naam van zijn halfzus. Hij heeft Lkhorf en El Yazidi in die auto achtergelaten, op een invalidenparkeerplek in de Schaepmanstraat.

Als hij 'na een kwartier, twintig minuten lopen' met zijn geheimzinnige gesprekspartner is aangekomen op de hoek van de Van Rappardstraat en de Van Bossestraat, begint een ijzingwekkende scène.

Popeye en Kinker
Een grijze Audi Quattro RS4 komt aanstuiven door de Van Rappardstraat, met daarin 'sowieso drie man'. A. zegt Anouar B. (1980), 'Popeye', dan te herkennen op de bijrijdersstoel. Die heeft zijn bivakmuts nog niet over zijn hoofd. Hij zal later op straat horen dat Hamza B. (1987) de bestuurder was en dat Adil 'Kinker' A. (1988) achterin zat.

Terwijl de Audi komt aanscheuren komen ook twee anderen aanrennen - maar die laten we hier verder buiten beschouwing, omdat zij geen rol spelen in het proces dat maandag begint en zeker twee weken zal duren.

De bijrijder van de Audi begint - nog altijd volgens Benaouf - met een automatisch wapen op hem te schieten. Door de voorruit van de Audi, eerst, want hij krijgt het portier niet open.

Benaouf A., als hij een maand na de schietpartij plotseling de recherche belt: 'Het is een wonder dat ik met je praat hier hoor, want, eh, ze hebben zo veel kogels op me afgevuurd. Ik dacht alleen bij mezelf: wanneer is dat kankermagazijn leeg?'

Wat hij vervolgens zag? Weinig. 'Ik rende voor mijn leven! Van links naar rechts, van rechts naar links. Op een gegeven moment rende ik naar links, tussen die woonboten sprong ik in het water, ben ik achter die woonboten gaan hangen.'

Hangend achter die woonboot aan het Van Bossepad hoort hij 'het zware geluid van die RS4', schoten en een klap ('zeg maar een auto tegen een auto'). 'Toen hoorde ik weer schoten en daarna, even kijken, was het een klein beetje stil, en op een gegeven moment hoorde ik weer schoten, en nog een keer schoten, en toen op een gegeven moment hoorde ik weer dat zware geluid... Weg.'

Vol adrenaline
Een woonbootbewoonster laat hem binnen. Als hij heeft vastgesteld dat hij niet is geraakt, pakt hij buiten 'vol adrenaline' zijn Louis Vuittontasje en twee gsm's uit de verlaten, beschadigde Range Rover. Hij vraagt rond naar zijn vrienden. Een blonde man komt aanrennen. 'Dus ik zeg tegen hem van eh, heb je iets gezien, ligt iemand op de grond? Toen zei die, niet schrikken... Ik zeg, ja, niet schrikken, nou, toen wist ik al hoe laat het was.'

In een vermoedelijke poging Benaouf A. in te halen zijn de mannen in de Audi de Van Bossestraat in gereden en daar gestuit op Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi, die kennelijk richting de Van Rappardstraat zijn gelopen.
Lkhorf wordt in de Van Bossestraat neergeschoten en sterft uiteindelijk in het ziekenhuis.

El Yazidi bereikt nog de Range Rover en probeert weg te rijden. De Audi, die heeft moeten omrijden, rijdt de Range Rover klem. El Yazidi rent weer weg, wordt in de Tweede Keucheniusstraat ingehaald en met veel kogels geliquideerd. Hij krijgt van dichtbij het genadeschot. Benaouf A. verdwijnt, maar wordt twee maanden later gepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden