Column

Het is de schuld van Wilders

THEODOR HOLMAN

Ik ben er de afgelopen dagen een paar dagen uit geweest (begrafenis, filmopnamen, huwelijk, opadag), dus volgde ik het slechts nieuws af en toe.

Ik zag in Engeland blanke jongeren alles in brand steken en plunderen. Ik dacht: dat is duidelijk, dat is de schuld van Wilders, want die blanke jongeren waren waarschijnlijk linkse kleine middenstanders aan het gijzelen. Maar de naam Wilders viel niet. Zou er iets mis zijn in Nederland?

De volgende dag waren er in Londen weer plunderingen door jongeren. Nu zag ik donkere jongens die een Turkse winkel in puin sloegen en plunderden.

Die jongens moeten toch beïnvloed zijn door Wilders? Dat kan toch niet anders? Maar Bas Heijne schreef dat niet, Maarten van Rossem hield zich ook koest, Elsbeth Etty hield Wilders er ook buiten, Spong zweeg, en ik dacht: zouden ze stront in hun ogen en oren hebben? Wilders gebruikt al jaren haattaal. Dan kan het toch niet anders dan dat hij de schuld is?

Maar ook Grunberg gaf de schuld niet aan Wilders.

Ik keek nog eens goed naar die Engelse jongeren. Ze hadden El Fatah-shawls om, sommigen hadden een honkbalpetje op, anderen waren gekleed als fascisten, terwijl er ook waren die er uitzagen alsof ze zo uit de moskee kwamen. Ik zag er trouwens ook die zich kaal hadden geschoren en een Hells Angelsjasje droegen en heel duidelijk waren ook die jongeren die een antikraakhesje aan hadden en een rode vlag droegen. Linkse jongeren dus. Of laat ik het genuanceerder zeggen: rechtse jongeren.

Het waren inderdaad linkse jongeren, ook wel bekend als de rechtse jeugd.

Wilders wijdde er niet één tweet aan!

Nu iedereen zwijgt, zeg ik het maar: Wilders heeft de reikwijdte van zijn woorden schromelijk onderschat en hij is misschien niet rechtstreeks verantwoordelijk, maar hij heeft deze Engelse rellen wel geïnspireerd.

Verdomme, Pechtold! Je kunt toch Wilders om die rellen toch wel naar de Kamer roepen en ze hem op z'n minst in de schoenen schuiven? Cohen, doe je plicht! Zie je niet dat Wilders zijn toon moet matigen? Zeg dat dan!!

Dit krijg je als je mensen uitsluit! Dit is het effect van woorden als 'gajes', 'schoffies' en 'kutjeugd!' Hier zie je het effect van de toon van het debat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden