Plus

Het is de bewoners echt gelukt: Café 't Sluisje is weer open

Café 't Sluisje op de Nieuwendammerdijk is na een korte periode van sluiting sinds donderdag weer open met de nieuwe eigenaars: de buurtbewoners.

Café 't Sluisje op de Nieuwendammerdijk is weer open Beeld Jean Pierre Jans

"Ik kreeg een whatsappje van een vriend: 'Gaan we vanavond naar óns café?'" zegt Wim Dijkman (62), één van de vijf initiatiefnemers en inmiddels mede-eigenaar van café 't Sluisje. "We hebben het gewoon voor elkaar gekregen."

Nadat de vorige eigenaresse had besloten met pensioen te gaan, kwamen de bewoners rondom de Nieuwendammerdijk in Amsterdam-Noord in actie om te voorkomen dat hun stamkroeg een woonhuis zou worden.

De animo voor het kopen van een stukje café bleek groot en binnen enkele weken werd met een inzamelingsactie door 86 omwonenden negen ton opgehaald. Niet genoeg om aan de vraagprijs van twee miljoen euro te voldoen, maar wel overtuigend genoeg voor de bank om voor het resterende bedrag bij te springen.

Stille opening
Dijkman: "Toen we acht ton binnen hadden dacht ik opeens: Jezus, dit gaat echt gebeuren." De laatste aandeelhouder maakte deze week het geld over en met de gevormde coöperatie werden vorige week de handtekeningen gezet voor de overname van het pand uit 1565. Woensdag beleefde de kroeg een stille opening met de nieuwe eigenaren en uitbater aan het roer.

Het lijkt een middag als alle andere. De appeltaart, voor het grootste deel opgegeten, staat op de bar naast drie glazen bakjes ketchup die horen bij de tosti's die liggen te sudderen onder de gril. Aan het korte eind drinken twee mannen een biertje, terwijl drie oudere dames aan de grote donkerbruine tafel genieten van een koffie verkeerd.

"Het is nog even wennen," zegt uitbater Maaike Van Zomeren (48), die in de buurt woont en veertien jaar geleden al vier jaar in het café werkte. Ze kijkt om zich heen. "Ik knijp mezelf af en toe: dit is van mij. Kijk eens naar binnen en naar buiten. Dit is toch een prachtig café?"

Omdat ze bekend was met sfeer en de buurt werd ze door de coöperatie gevraagd om het café te exploiteren. "Ik dacht eerst even, werken onder tachtig bazen? Daar zit ik niet op te wachten, maar op de manier waarop het nu geregeld is, met één aanspreekpunt van de eigenaren die de op- en aanmerkingen filtert, wilde ik wel."

Niets exclusiefs
Alles blijft grotendeels hetzelfde, afgezien van misschien de gordijnen, 'die wel eens vervangen mogen worden', de nieuwe koffiekopjes en de uitgebreidere kaart - meer eetcafé - die in mei geïntroduceerd wordt op verzoek van de bewoners.

Niets exclusiefs en alle eigenaren moeten gewoon voor hun drankjes blijven betalen. Dat is waar de aandeelhouders voor hebben getekend. Voor het rendement doen ze het niet, zegt Fred Redeker (59), ook mede-eigenaar.

"Het is echt voor het behoud van erfgoed en de sfeer in de buurt." En een beetje voor het goede verhaal. Leek het er eind november nog op dat 't Sluisje hetzelfde lot zou ondergaan als de Kievit in Schellingwoude en de Scheepskameel in Uitdam, zegt Redeker - die cafés kregen een andere invulling - "Inmiddels maken we ons hier als vanouds op voor een knallende Koningsdag en de officiële opening in mei."

Want, zegt coöperatievoorzitter Tessa Kits (42): "Als het aan ons ligt blijft het café de komende twee-, drie-, ja vierhonderd jaar gewoon zoals het is en zoals het altijd bedoeld was."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden