Het is alsof Van Liempt ook zelf de jassen aanneemt

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Van Liempt Live, een wat bleek praatprogramma op RTL Z.

Van Liempt live. Beeld RTL Z
Van Liempt live.Beeld RTL Z

In het reclameblok na het nieuws kwam Paul van Liempt vragen of we later die avond naar zijn programma Van Liempt Live wilden kijken. Het leek onbeleefd die uitnodiging af te slaan, hoewel RTL Z als zender voor ondernemers en beleggers een beetje als het Diemerbos is: als je zelf geen hond of vreemde driften hebt, heb je er eigenlijk niets te zoeken.

Van Liempt Live is een ambitieuze poging om de concurrentie aan te gaan met de praatprogramma's van Jeroen, Humberto en de anderen. Dat gebeurt zo te zien met een bescheiden budget. Geen publiek, geen rauwe groenten op tafel en geen olijke snaak die tussen de gesprekken door een komisch kattenfilmpje aankondigt dat hij eerder die dag op internet heeft opgesnord.

Die soberheid geeft het programma ook iets goedkoops. Het wekt de indruk alsof Van Liempt een half uur voor de uitzending persoonlijk de lichten in de studio heeft aangedaan, de jassen van de gasten heeft aangenomen, de glazen water op tafel heeft gezet en ook de bonnetjes voor de taxi zelf heeft afgetekend. Na afloop ruimt hij alles ook weer netjes op.

De gesprekken zijn allesbehalve goedkoop. Gisteren ging het over de aanpak van motorbendes, het einde van het kapitalisme en de Amerikaanse succesondernemer Elon Musk. Daar werd met goede gasten over gesproken, al verdronk het item over Musk in bewondering met drie fans aan tafel.

Van Liempt is een kundig interviewer, maar ook dienstbaar aan het gesprek, en dat maakt hem voor een praatprogramma wat bleek. Daar moet aan worden gewerkt. Zoenen met een actrice in het Vondelpark, een paar gepeperde uitspraken over minderheden en elke aflevering van Van Liempt Live wordt voortaan zingend afgesloten, omdat Paul zo vreselijk veel van George Brassens houdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden