Het is alles of niets voor Soerel in het Passageproces

Het zoveelste record wordt gebroken in de al tien jaar slepende Amsterdamse liquidatiezaak Passage. Advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra van hoofdverdachte Dino Soerel hebben zich maandag gezet aan een eindpleidooi dat acht zittingsdagen zal duren.

De verdachten in het Passageproces in november in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Beeld Aloys Oosterwijk
De verdachten in het Passageproces in november in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.Beeld Aloys Oosterwijk

Ácht dagen lang zal het advocatenduo in het hoger beroep het omvangrijke strafdossier tegen hun cliënt fileren, inclusief de verklaringen van de twee kroongetuigen.

Het is voor Soerel dan ook een zaak van alles of niets. Óf hij wordt vrijgesproken van de hoofdzaken, zoals eerder door de rechtbank, óf hij krijgt alsnog levenslang voor het mede beramen van de liquidaties van Kees Houtman (november 2005) en Thomas van der Bijl (april 2006) en het leiden van een criminele organisatie met moorden als oogmerk.

'Kroonlocomotief'
In zijn inleiding fulmineerde Meijering al in de ochtend tegen het Openbaar Ministerie dat de leugenachtige kroongetuigen tegen beter weten in wil blijven geloven om de verdachten in de cel te houden. 'De kroonlocomotief' Peter la Serpe 'moet kennelijk koste wat kost doordenderen' al is hij onbetrouwbaar gebleken.

Nadat moordmakelaar Fred Ros in hoger beroep als tweede spijtoptant was aangetreden, hebben aanklagers Cynthia de Jong en Frits Posthumus 'achterwege gelaten op te treden tegen onjuistheden in diens verklaringen'. "Dat jaagt vrees aan."

Details
De aanvankelijk ondergedoken Soerel heeft vanaf zijn arrestatie in augustus 2010 ontkend iets met moorden te maken te hebben. Hij kénde de slachtoffers niet eens. "Ik zou toch in een gekkeninrichting thuishoren als ik mensen zou laten vermoorden die ik niet ken?"

Waar de raadslieden later in hun pleidooi aan de hand van zeer vele details zullen proberen de belangrijkste getuigen te slopen, richtte Meijering zich op de openingsdag van het verweer op de band tussen Soerel en Willem Holleeder.

Het Openbaar Ministerie gaat er van uit dat Holleeder en Soerel nog een intensieve relatie hadden ten tijde van de moorden op Houtman en Van der Bijl. Ze zouden die moorden gezamenlijk hebben geëntameerd. Holleeder had voor die moorden duidelijk een motief (hij had Kees Houtman afgeperst en wist dat Thomas van der Bijl met de politie sprak over hem).

Van tafel
Soerel en zijn advocaten betogen echter al jaren dat de twee al in augustus 2005 hadden gebroken, maanden voor de moord op Kees Houtman, omdat Soerel er achter was gekomen dat Holleeder zijn naam had misbruikt tijdens afpersingen. Holleeder zou hebben geschermd met dreiging door Soerel om zijn eisen tegenover slachtoffers kracht bij te zetten, terwijl Soerel nergens mee te maken zegt te hebben.

Waar het Openbaar Ministerie met name in getuigenverklaringen sterke aanwijzingen ziet dat Soerel en Holleeder tot in 2006 met elkaar omgingen, probeerde Meijering die aanwijzingen één voor één van tafel te vegen.

'Krankzinnig risico'
Zakelijk hadden Holleeder en Soerel sowieso niets met elkaar te maken, stelt de advocaat. Áls de vriendschappelijke band na augustus 2005 nog had voortgeduurd, moest dat toch zijn waargenomen in de intensieve onderzoeken naar hen beiden? "In honderden ordners aan onderzoeksbevindingen is daarover niets terug te vinden."

Soerel zou toch 'een krankzinnig risico' nemen door te ontkennen dat hij nog contact met Holleeder had, of dat hij beweerd huurmoordenaar Jesse R. zelfs maar kende, in de wetenschap dat de recherche op de Amsterdamse onderwereld joeg?

Etentjes
Ja, het heeft er alle schijn van dat Holleeder ook in december 2005 nog aanwezig was bij etentjes waar Soerel aanzat, maar dan zal Holleeder onuitgenodigd en onaangekondigd zijn verschenen. Hun gelijktijdige aanwezigheid in een bezoekruimte in een gevangenis, was toeval.

Een getuige die zei dat Jesse R. ook eens met Soerel aan tafel zat ('de man met de te grote schoudervullingen') moet zich vergissen. Meijering citeerde de verklaringen van verscheidene criminelen die hebben getuigd dat Holleeder de naam van Soerel had misbruikt, en dat Soerel 'daar klaar mee was'.

Dino Soerel. Beeld anp
Dino Soerel.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden