'Het interesseert De Key geen bal wie in die panden zitten'

Lucas Van Beek (51) kent elk meubel en elke plek van zijn zaak: Jan van Beek Eigentijds Wonen. Het familiebedrijf is sinds 1980 gevestigd op het Beukenplein in Amsterdam-Oost. Maar voor hoe lang nog, is de vraag.

Het Beukenplein in Oost Beeld Roy Del Vecchio
Het Beukenplein in OostBeeld Roy Del Vecchio

De winkel van Van Beek bestaat uit drie aaneengesloten panden. Een pand is sinds 2008 eigendom van de familie Van Beek, de andere twee zijn van woonstichting De Key. "Ik probeer die panden al jaren te kopen, maar mijn verzoek worden steeds afgewezen. Onlangs kreeg ik bericht dat De Key toch overgaat tot verkoop, maar niet aan mij," zegt Van Beek.

Volgens een woordvoerder van De Key ziet de corporatie zich genoodzaakt commerciële huur af te stoten. "Sinds de invoering van de nieuwe woningwet moeten we ons meer richten op onze kerntaak en dat is sociale huur. Daarom verkopen we bedrijfspanden."

Geen uitzondering
De twee panden worden niet individueel op de markt aangeboden, maar samen met andere panden in grote aantallen verkocht. In totaal gaat het om 51 panden, verspreid over de stad.

"Het interesseert De Key geen bal wie in die panden zitten," reageert Van Beek. "Als ze haar commercieel vastgoed moet verkopen, waarom dan niet aan mij? De huurder die al ruim dertig jaar trouw zijn huur betaalt."

Maar De Key wil geen uitzondering maken. De reden? "Individuele verkoop is niet efficiënt en brengt minder op dan gebundelde verkoop," aldus de woordvoerder.

De woordvoerder geeft wel toe dat er meer aandacht had moeten zijn voor de communicatie met Van Beek. "We hadden hem mee moeten nemen in onze overweging, in plaats van enkel de uitkomst daarvan aan hem te presenteren. Dat het zo gelopen is betreuren we."

Overgedragen
Volgens Van Beek gooit De Key met de verkoop van de panden haar sociale betrokkenheid overboord. Die reactie is volgens de woordvoerder van de corporatie te begrijpen. "De Key heeft zich altijd bemoeid met de leefomgeving, maar nu moeten andere partijen dat oppakken. Het contract van Van Beek wordt overgedragen."

De huurovereenkomst van Van Beek loopt af in 2018. Van Beek: "Daarna ben ik op geen manier beschermd. Ik word overgeleverd aan de grillen van een belegger."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden