Het inkoopbureau van de Amsterdamse onderwereld staat voor de rechter

Ze leverden criminelen onder meer huizen, boten en auto's die je niet met zwart geld kunt betalen en ze kregen ruzie. Maandag begint hun proces.

Park Buitenborgh bij de Vinkeveense Plassen, waar Saban B. prosituees onderbracht. Beeld Floris Lok
Park Buitenborgh bij de Vinkeveense Plassen, waar Saban B. prosituees onderbracht.Beeld Floris Lok

Na een jaren slepend onderzoek begint maandag een strafzaak tegen Anthony H. (47), die de Amsterdamse onderwereld stelselmatig hielp aan woningen, en beroepscrimineel Greg R. (66). Die had het bedrijf volgens H. gaandeweg van hem afgepakt.

Behalve de twee hoofdverdachten staan gedurende zes procesdagen hypotheekadviseur Huub C. (55) uit Amstelveen, Gregs zoon Andy R. (47) en twee mannelijke en drie vrouwelijke medeverdachten terecht. Het strafdossier telt zo'n zestig ordners.

Waslijst van verdenkingen
De hoofdverdachten worden verdacht van het lidmaatschap van een criminele organisatie die valsheid in geschrifte pleegde en (vooral) geld en woningen witwaste, de anderen zijn voor losse onderdelen van die aanklacht aangeklaagd. De tenlasteleggingen gaan over een greep uit zeer vele verdenkingen tegen de hoofdverdachten.

H. heeft na zijn arrestatie, in 2008, uitvoerige verklaringen afgelegd waarin hij vooral Greg R., maar ook andere verdachten beschuldigt.

H. kwam met zijn Smart Vastgoed al rond de millenniumwisseling in beeld bij opsporingsdiensten als vaste 'makelaar' van de onderwereld. Hij regelde routinematig vervalste loonstroken en werkgeversverklaringen waarmee criminelen anoniem huizen konden huren of kopen. Hij zou ook twee luxe speedboten en drie auto's hebben witgewassen.

'Vakantiehuisjes'
Nadat Greg R. weer eens een gevangenisstraf had uitgezeten, werd hij ter re-integratie aan het werk gezet bij... Smart Vastgoed. Actrice Katja Schuurman had de pech dat ze haar villa via die makelaar verhuurde - waarna daar in 2003 een enorme partij wapens werd gevonden, gelinkt aan bekende criminelen uit de entourage van Greg R.

Enkele jaren later bleek de bende van de extreem gewelddadige pooier Saban B. via het kantoor vakantiehuisjes te hebben gehuurd op park Buitenborgh bij Vinkeveen. Daarin werden prostituees ondergebracht.

Restinformatie uit het grote onderzoek naar die pooierbende en uit andere onderzoeken, gecombineerd met tips over zijn activiteiten, leidden tot een groot onderzoek waarin Anthony H. in 2008 werd gearresteerd. Die was inmiddels gebrouilleerd met Greg R. en legde al snel zijn uitvoerige verklaringen af - waarin hij toegaf zelf stelselmatig papieren te hebben vervalst voor tientallen criminelen die niet voldoende wit geld hadden om huizen mee te kopen en die buiten beeld wilden blijven.

Verbinding met bovenwereld
Smart Vastgoed was eind 2006 failliet gegaan, waarna het begin 2007 een doorstart had gemaakt als Amstel Real Estate, met Greg R. als directeur. Daarmee haalde hij een koekoeksjong binnen. R. zou zijn oude vertrouweling H. al snel uit het bedrijf hebben gewerkt.

Opmerkelijk is de rol die justitie Huub C. toedicht, omdat hij als hypotheekadviseur en verzekeraar een gewoon kantoor leek te houden en volop normale klanten had. Met hem zou de organisatie een tentakel in de bovenwereld hebben gehad.Getuigen hebben tegen de politie gezegd dat Greg R. de dienst uitmaakte en dat H. zijn loopjongen was. Anderen weerspreken dat.

H. zegt dat hij van Greg R. onder meer de voormalige woning van ex-profvoetballer Winston Bogarde aan de Distelvlinderweg in Diemen heeft moeten kopen voor een bekende crimineel.

In een huis in de Bertus Aafjeslaan in Amstelveen dat H. via een stroman zegt te hebben geregeld, zou Greg R. zelf zijn gaan wonen, nadat het voor een halve ton was verbouwd.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden