PlusColumn

Het ietwat prettige ­gevoel toen Duitsland eruit vloog

Maarten Moll
Maarten Moll Beeld Wolff
Maarten MollBeeld Wolff

Mijn eerste concert was van de Duitse band Fehl­farben, in de Arnhemse Rijnhal. Jakob Arjouni staat hoog in de top 10 van ­favoriete auteurs. En er staat altijd een potje Löwensenfmosterd in mijn koelkast. Ik bedoel maar.

Waarom toch dat ietwat prettige ­gevoel toen Duitsland er gisteren uit vloog? Had ik een terugslag? Ik stond niet voor de bank te juichen toen Zuid-Korea op 2-0 kwam, maar ik ontkwam er ook niet aan om breed en misschien iets te lang te glimlachen.

Ja, ik was er ook een.

Zo iemand die hoopte dat Duitsland altijd zou verliezen. Dit is niet eens een bekentenis, want het openlijk haten van de Duitse voetbalploeg was gemeengoed (ja, ook gij Brutus!).

In 1982 juichte ik voor Algerije en Italië, in 1984 voor Maceda, die de Duitsers in de laatste minuut naar huis stuurde, in 1986 stond ik op tafel te dansen toen Burruchaga de winnende scoorde, in 1988, ach, 1988... in 1990 huilde ik met Maradona mee, in 1992 was er geen mooier land dan Denemarken, in 1994 wilde ik Letsjkov zoenen, in 1996 vervloekte ik de Tsjechische doelman Kouba.

En toen was het ineens voorbij, dat kinderachtige gedoe van die man die lang na de oorlog (daar is ie dan) was geboren en die geen reden had de Duitsers te haten.

Ik was inmiddels al met herstelbetalingen begonnen door met terugwerkende kracht mijn liefde te uiten voor Gerd Müller, Manni Kaltz en Horst Hrubesch.

Uli Stielike, niet te vergeten. En toen Duitsland vier jaar geleden Brazilië met 7-1 vernederde, zat ik te kraaien voor de tv.

Waarom dan dat glimlachen van gisteren? Het was geen terugslag, geen leedvermaak. Daarvoor speelde Duitsland te zwak. De reden is simpel. Omdat mijn oudste dochter nu onze weddenschap niet meer kan winnen. En ik wel, want Frankrijk zit er nog in.

Ja, ik geef het onmiddellijk toe: dat is kinderachtig. Heel erg kinderachtig. Sorry, Duitsland.

Tijdens het WK voetbal schrijft Maarten Moll dagelijks een column over het WK, vanaf de zijlijn. Reageren? m.moll@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden