PlusBoekrecensie

Het Hollandse huis is een virtuoze psychologische roman

Ropsley House, het ‘Hollandse’ huis in Philadelphia waar de roman van Ann Panchett over gaat. Beeld Getty Images
Ropsley House, het ‘Hollandse’ huis in Philadelphia waar de roman van Ann Panchett over gaat.Beeld Getty Images

Van een schijnbaar vervloekt landhuis dat zijn bewoners in het ongeluk stort, tot een onvervalste boze stiefmoeder: de achtste roman van Ann Patchett (1963) heeft op het eerste gezicht veel weg van een literair sprookje. Van het soort verhaal dat draait om (klop)geesten uit het verleden en bloederige wraak.

Maar de in Nederland nogal altijd ondergewaardeerde Patchett weet in Het Hollandse huis zelfs rond dergelijke clichématig klinkende elementen een ontroerende, verrassende familie­roman te bouwen.

Het is 1945 wanneer Cyril Conroy, armlastig geboren in Brooklyn maar als vastgoedondernemer bezig zijn fortuin te maken, het titeloptrekje in Elkins Park, Philadelphia koopt. Inclusief inboedel, inwonend personeel en omineus de salon dominerende staatsieportretten van de Van Hoebeeks, het failliete Nederlandse echtpaar dat het in de jaren twintig liet bouwen.

Apetrots is hij op het burgermanspaleis waarmee hij zijn vrouw Elna verrast. Vol marmeren vloeren en met bladgoud versierde plafonds, die eerder thuishoren ‘in Versailles dan in Oost-Pennsylvania’.

Glamoureuze huis

Maar dat zijn gezin er allerminst lang en gelukkig leeft, blijkt wel uit het relaas van zijn zoon, de niet altijd betrouwbare verteller Danny. Als hij drie is en zijn zus Maeve tien, laat hun moeder hen plotseling – en om voor hen lang raadselachtige redenen – achter bij hun ijzig afstandelijke vader. Diens veel jongere tweede vrouw, Andrea, maakt de indruk vooral smoorverliefd op het glamoureuze huis te zijn.

En wanneer Cyril plotseling overlijdt, zet zij Maeve en Danny glashard op straat en blijkt ze Cyril bovendien zo te hebben gemanipuleerd dat de volledige erfenis naar haar gaat, op een studiebeurs na.

Gevolg: Danny begint op aandringen van Maeve aan een peperdure studie medicijnen, hoewel hij feitelijk geen moment van plan is arts te worden. Wat nog maar één van de manieren is waarop het verlies van die luguber betoverende woning hun verdere levens bepaalt.

Symbiotische band

Patchett schetst het verloop daarvan schitterend. Ze laat zien hoe broer en zus, mede omdat Maeve voor Danny een surrogaatmoeder wordt, een haast symbiotische band ontwikkelen. Maar ook hoe verbittering en wraakgevoelens hun blik ­vertroebelen.

En dat zo intiem en felrealistisch dat Het Hollandse huis, behalve een symbolisch geladen vertelling rond liefde en opoffering, wraakzucht en vergiffenis, vooral ook een virtuoze psychologische roman is. Een verhaal over personages van vlees en bloed, die levensecht in het duister tasten over elkaars én hun eigen motieven.

Fictie
Ann Patchett
Het Hollandse Huis
The Dutch House, vertaald door Hi-en Montijn
De Bezige Bij, €22,99
368 blz. Beeld
FictieAnn PatchettHet Hollandse HuisThe Dutch House, vertaald door Hi-en MontijnDe Bezige Bij, €22,99368 blz.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden