Het heeft de koningin dit jaar ruim 3500 keer behaagd...

Burgemeester Job Cohen speldde vanochtend in de Beurs van Berlage 46 Amsterdammers een koninklijke onderscheiding op. In totaal kregen ruim 3500 mensen vandaag 'een lintje'. De hoogste onderscheidingen bleven in de kast.Een commandeurs- of ridder grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw of een commandeurs-, grootofficiers- of ridder grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau werd vandaag niet uitgereikt. Slechts dertien Nederlanders werden vandaag benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Sinds vorig jaar worden de hoogste onderscheidingen tijdens speciale ceremonies buiten de lintjesregen om uitgereikt.

De koningin kent twee orden voor burgers: de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau. De Orde van Oranje-Nassau telt zes graden: lid, ridder, officier, commandeur, grootofficier en ridder grootkruis. De Orde van de Nederlandse Leeuw telt slechts drie graden: ridder, commandeur en ridder grootkruis.

De Orde van Oranje-Nassau is bedoeld voor mensen die zich op bijzondere wijze voor de maatschappij verdienstelijk hebben gemaakt, bijvoorbeeld vrijwilligers.

Voor de Orde van de Nederlandse Leeuw komen mensen in aanmerking met verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving. Het gaat daarbij om persoonsgebonden, uitzonderlijke prestaties of inspanningen of prestaties op basis van bijzondere talenten, zoals wetenschappers, ondernemers, kunstenaars en ook wel sportlieden die een enkele keer leveren. Meestal betreft het verdiensten die ook een internationale uitstraling hebben.

In Amsterdam is die onderscheiding dit jaar weggelegd voor kunstenares Constance Wibaut. De kleindochter van voormalig wethouder Floor Wibaut was illustratrice voor onder meer Elsevier. Later werd ze bekend als beeldhouwster. Elders zijn onder anderen filmregisseur Paul Verhoeven, fotograaf Vincent Mentzel en presentator en zanger Paul de Leeuw benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Burgemeester Job Cohen mocht vanochtend vier mensen onderscheiden die officier in de Orde van Oranje-Nassau werden: componist Konrad Boehmer, directeur Ruud Nijhof van de Raad voor de Kinderbescherming, voorvechtster van de rechten van gehandicapten en vrouwen Lydia La Rivière-Zijdel en de chemica prof. Nel Velthorst.

Bekende ridders zijn onder anderen cabaretier Bert Visscher, slagwerker Louis Debij, voormalig voetbaltrainer Wiel Coerver, directeur Evert de Vries van het Amsterdams Kleinkunst Festival, veilingmeester/taxateur Jan Pieter Glerum, hoogleraar strafrecht Ybo Buruma, zangeres Mathilde Santing en Nol Havens van VOF de Kunst.

Het aantal aanvragen en onderscheidingen stijgt al jaren. Het decoratiestelsel werd na lange discussie in 1994 herzien. Meer dan rang of stand werd toen belangrijk wat iemand voor de samenleving heeft betekend.

Alle Amsterdamse lintjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden