Opinie

‘Het hartstochtelijke ideaal van valentijn heeft nadelen’

Valentijnsdag is traditioneel een dag om de romantische liefde tussen twee personen te vieren, maar dit is volgens Evelien de Jong veel te beperkt, en maakt onzeker. 

Er wordt wel erg veel verwacht in de romantiek: we moeten onafhankelijk zijn, flexibel, maar ook kwetsbaar.Beeld Erik Smits

Valentijnsdag wordt gevierd als een intiem feestje voor stelletjes. Dat is jammer, want de liefde die ons goeddoet, die gelukkig en gezond maakt, is veel rijker dan de liefdesrelatie van een stel. Het hartstochtelijke ideaal van valentijn heeft nadelen. We zouden het feest beter moeten vieren, met meer aandacht voor andere vormen van liefde.

Valentijn viert het ideaal van die ene, unieke ware liefde. Je significante ander, die het leven compleet en waardevol maakt. Dat gebeurt met cadeaus en romantische ervaringen. Valentijn is het feest van intimiteit en hartstocht.

Het grootste nadeel van het ideaal van de ware liefde is dat het mensen angstig en onzeker maakt. In het recent in het Nederlands verschenen boek Waarom liefde eindigt, een onderzoek naar relaties in de 21ste eeuw, merkt socioloog Eva Illouz op dat de romantische liefde zich afspeelt op een commerciële markt van vraag en aanbod, met altijd ruimte voor een betere optie.

Twarrel, scharrel, kwarrel

Om onszelf staande te houden op die relatiemarkt moeten we constant de beste versie van onszelf zijn.

We daten, of hebben seks, met twarrels, scharrels, kwarrels en gaan een pre-la aan, om uiteindelijk dat ultieme doel te bereiken: de relatie. Maar de huidige relatiemarkt stelt onmogelijke eisen aan ons.

We moeten onafhankelijk zijn, flexibel en bestand tegen afwijzing. Tegelijkertijd moeten we onszelf kwetsbaar opstellen en verbinding aangaan. Die tegenstrijdige factoren proppen we in de exclusieve een-op-eenrelatie, waaraan we passie, seks en hartstocht toevoegen om tot slot te hopen dat die relatie levenslang meegaat.

De grootste uitdaging zit in het staartje: levenslang. De realiteit is dat meer dan de helft van de samenwonende en 39,6 procent van de getrouwde stellen uit elkaar gaat. Die cijfers zijn bekend. Dat is wat angstig en onzeker maakt. Hoe kan men zeker weten dat dit De Ware is? Hoe zeker moet men het weten alvorens aan een gezin te beginnen? Wanneer verandert een relatie in de levenspartner?

Ongelikt, zonder censuur

Een relatie is het ultieme doel van daten, maar daarachter zit een diepere behoefte. De behoefte aan geborgenheid, aan gezinsgeluk. De behoefte aan een plek waar iemand zichzelf kan zijn, niet per se de beste versie van zichzelf, maar waar de ongelikte, ongecensureerde, gecompliceerde versie ook welkom is. Een veilige en stabiele plek waar mensen voor elkaar zorgen.

Relaties zijn essentieel voor het welbevinden van mensen. Dat is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek, waaronder een 75-jarige studie van Harvard naar geluk. Hoe men zichzelf ziet, hoe men zich ontwikkelt, maar ook of mensen gezond zijn en zich gelukkig voelen is direct afhankelijk van hun relaties en de kwaliteit van die relaties.

Helaas benadrukt de samenleving continu het belang van die ene, De Ware. Die persoon vinden is verworden tot het ultieme levensdoel. Terwijl het beter is om de liefde breder te trekken. Het romantische paadje is slechts een smalle zijtak. Ons levenspad kent veel meer soorten liefde. Die diversiteit, die moet gevierd.

Vier de liefde voor vrienden en familie. Maar ook de liefde tussen huisgenoten, buurtgenoten, mensen met wie men de dagelijkse gang van zaken deelt. Geen hartstocht, maar gewoon het samen delen van dagelijks leven. Met mensen die niet verlangen naar de beste versie van jou, maar echte mensen die zorgen, troosten en steunen. Met deze liefde leef je uiteindelijk echt lang en gelukkig.

Evelien de Jong, adviseert als ­beslishulp stellen en single vrouwen bij hun kinderwens.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden