PlusAchtergrond

Het hart van de Houthavens begint vorm te krijgen

Life is bedoeld als een complex voor senioren.   Beeld Eva Plevier
Life is bedoeld als een complex voor senioren.Beeld Eva Plevier

Volgende maand trekken de eerste bewoners in de blokken Life en Nieuw Amsterdams Wonen op het Revaleiland in de Houthavens. Opnieuw stond de Amsterdamse School model voor de architectuur.

Het is slechts een bescheiden bordje naast de voordeur en de naam zegt ook niet alles: Het Spaarnhout. Het Spaarnhout van Cordaan ­levert namelijk intramurale zorg aan hulp­behoevenden. Denk aan dementerende ouderen of lotgenoten die om wat voor reden dan ook niet meer zelfstandig kunnen wonen. Het sympathieke van dit verzorgingstehuis is dat het is opgenomen in het blok Life op het Revaleiland in de Houthavens. Ouderen zijn daarmee niet weggestopt in de periferie, maar blijven deel uitmaken van de stedelijke samenleving. Voor de deur kunnen ze de kinderen van de Brede School zien rennen en spelen, en om hen heen is er genoeg vertier van jonge gezinnen, die het gros van de bevolking van de Houthavens uitmaken.

Revaleiland, in het hart van de Houthavens, begint vorm te krijgen. De bruggen tussen Reval- en Narva-eiland liggen klaar, nu het water nog. Dan is het een paar eilanden te gaan en de grote nieuwbouwwijk is voltooid. Daarmee is Amsterdam een strategisch gelegen woonwijk rijker waar de leveranciers van hout uit de Finse en Botnische Golf zijn vernoemd. Reval is de vroegere naam van Tallinn, de hoofdstad van Estland, Wiborg bijvoorbeeld een stad nabij de Fins-Russische grens.

Amsterdamse School gekopieerd

De conclusie die – voorlopig – te trekken valt, is dat de kwaliteit van de architectuur nogal wisselt. Tegenover de detonerende laagbouw op het Stettineiland waar Frank Lloyd Wright wordt nagebootst, steekt het Revaleiland af met forse appartementenblokken. Life en Nieuw Amsterdams Wonen zijn van hetzelfde bureau, Van Aken uit Eindhoven, die voornamelijk actief is in het zuiden des lands.

Echt vernieuwende architectuur zijn Life en Nieuw Amsterdams Wonen niet, er is volop geput uit het arsenaal van de Amsterdamse School. Dat was en is ook de opzet van Houthavens: de stijl van de nieuwbouwwijk moest aansluiten bij de Spaarndammerbuurt. Het vijfhoekige blok Life bestaat uit een donkere plint met daarboven vier lichte etages waar balkonnetjes tevoorschijn springen. Twee hoeken worden gevormd door een schacht die zich subtiel naar beneden toe versmalt, de andere lopen rond. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat het bouwblok er al jaren stond. Dat komt deels door de lichte gevlekte steen, populair bij de huidige kopieerders van de Amsterdamse School.

Voor de doelgroep is het misschien de aan­gewezen architectuurstijl, want Life is nadrukkelijk bedoeld als een complex voor 60-plussers, met levensloopbestendige woningen. Logisch dus dat zich ook een huisartsenpraktijk en fysio­therapeut in de plint gaan vestigen. Een buurtzorghuis zal het ontmoetingscentrum worden. Qua stijl is Life verwant aan Nieuw Amsterdams Wonen (NAW), alleen wonen hier achter de vuurrode baksteen gevel voornamelijk (jonge) gezinnen. Die beschikken over woningen in alle soorten en maten, over enkele verdiepingen of rond een patio.

Bomen komen nog

Net als bij Life vormt een binnenhof het hart van NAW: het gesloten bouwblok is terug van weggeweest. Het voordeel is dat er vanuit stedenbouwkundig oogpunt een robuust blok met een dynamisch vormgegeven wand staat, maar het nadeel is dat beide blokken weinig uitnodigend zijn. Daarmee is een vinger op de zere plek gelegd: Revaleiland is introvert.

Wat begint te storen nu Houthavens voor 60 procent gereed zijn, is het gebrek aan levendigheid op de kades en in de straten. Bewoners kunnen hun auto kwijt in de parkeergarages en schieten vandaaruit binnendoor naar hun appar­tementen. Winkels of cafés ontbreken in dit deel van Houthavens, waarmee de wijk een heuse slaapstad lijkt te worden. Tekenend hiervoor is dat de toekomstige bewoners in de ­brochures en toelichtingen telkens worden verwezen naar de Spaarndammerstraat voor hun boodschappen.

Is het daardoor een mislukte nieuwbouwwijk? Het oordeel daarover komt te vroeg: nog bijna nergens stroomt het water in de grachten, ­bomen ontbreken nog en de architectuur is weliswaar behoudend maar wel mooi gedetailleerd. Laat het patina van de tijd erover gaan en Houthavens kunnen zomaar een trekpleister voor toeristen worden, die uit de binnenstad verdreven moeten worden.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden