Plus

Het Haga Lyceum heeft vrij spel zonder islamitische rivaal

Het Comenius Lyceum denkt erover een concurrent neer te zetten voor het omstreden islamitische Haga ­Lyceum. Een idee geboren uit pure noodzaak, omdat het Comenius te weinig leerlingen trekt.

Volgens Soner Atasoy hebben zich hooguit een dikke 50 leerlingen gemeld voor het nieuwe schooljaar bij het Comenius Lyceum. Beeld Rink Hof
Volgens Soner Atasoy hebben zich hooguit een dikke 50 leerlingen gemeld voor het nieuwe schooljaar bij het Comenius Lyceum.Beeld Rink Hof

Een brandweerman die blust met benzine' (PVV-Kamerlid Raymond de Roon), 'Laten we werk maken van gemengde scholen ipv nog meer eilandjes van segregatie' (SP-Kamerlid Jasper van Dijk), 'Dit kan toch niet waar zijn. Christelijke scholen willen tegemoetkomen aan wensen islamitische ouders?' (publiciste Elise Steilberg).

Voor onderwijsminister Arie Slob en de rector van het Comenius Lyceum in Amsterdam-West, Freek op 't Einde, waren de sociale media dit weekend geen warm bad.

Steen des aanstoots was de wens van Slob dat er een concurrent komt van het omstreden islamitische Cornelius Haga Lyceum en het gegeven dat Op 't Einde zaterdag in Het Parool zei zijn nu nog interconfessionele school wel te willen omvormen tot een islamitisch lyceum, voor 'gematigde moslims'. If you can't beat them, join them, is het motto van beide ­heren.

Dalende leerlingenaantallen
Het kan niet verrassen dat een bestuurder van de ChristenUnie pleit voor meer bijzonder onderwijs. Dat het Comenius zich opwerpt als redelijke alternatief voor het Cornelius Haga Lyceum, dat ruimte biedt aan salafisten en waar volgens de AIVD 'richtinggevende personen banden hebbene met een Tsjetsjeense terreurgroep', is opmerkelijker.

Het bestuur van het Comenius probeerde de onrust over Op 't Eindes uitspraken dit weekend te bezweren met een verklaring dat er 'geen concrete plannen zijn om op korte termijn' islamitisch te worden. Een nietszeggende verklaring, omdat Op 't Einde dat ook niet had gezegd.

Het bestuur erkent dat wordt nagedacht over 'hoe we aantrekkelijk onderwijs bieden voor leerlingen met een islamitische achtergrond'. Dat is hard nodig, want het Comenius Lyceum kampt met snel dalende leerlingenaantallen.

Telde de school in 2015 nog 734 leerlingen, nu zijn het er 533. Rector Op 't Einde wilde zaterdag niet zeggen hoeveel basisscholieren zich hebben gemeld voor volgend schooljaar, maar dat hij juist nu met het voorstel komt er een islamitische school van te maken, duidt erop dat de trend omlaag door gaat.

Geen bluf
De daling lijkt het gevolg van de concurrentie van het eveneens in Nieuw-West gelegen Cornelius Haga Lyceum, dat zeker 135 nieuwe leerlingen krijgt. Volgens bestuurder Söner Atasoy hebben zich voor het Comenius niet meer dan een dikke 50 leerlingen gemeld. Hij gaat ervan uit dat het Comenius over hooguit twee jaar dicht gaat wegens gebrek aan leerlingen. "En als we hard ons best doen kan het volgend jaar zijn deuren al sluiten."

De cijfers duiden erop dat dat geen bluf is. Volgens Atasoy hebben de overige schoolbesturen hem gesmeekt niet meer dan 100 nieuwe leerlingen aan te nemen in het nieuwe jaar, omdat er anders scholen gaan wankelen door een gebrek aan leerlingen.

Het verwerpen van de proefballon van Op 't Einde oogt aanlokkelijk voor tegenstanders van onderwijs geschoeid op religieuze leest. Maar zonder islamitische concurrent kan het Haga Lyceum gestaag verder groeien. De groeicurve kan een boost krijgen als het Comenius daadwerkelijk het loodje legt. Atasoy ontkent dat dat een vorm van wraak zou zijn.

Het Comenius zit in het gebouw van het Islamitisch College Amsterdam (ICA), dat vrijkwam nadat die school was gesloten wegens gebrek aan kwaliteit. Ook nam het Comenius leerlingen van het ICA over. Een clubje betrok­kenen bij het ICA is nu actief bij het Cornelius Haga.

Dat de gemeente vooralsnog niet meewerkt aan uitbreiding, beschouwt Atasoy als overkomelijk. De afgelopen jaren, toen hij de ene na de andere rechtszaak won over de oprichting van het Haga Lyceum, hebben aangetoond dat hij een lange adem heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden