Graphic

'Het groenste akkoord ooit in Amsterdam'

GroenLinks heeft ingestemd met de gewenste hervormingen van D66 op de woningmarkt in ruil voor investeringen in een groenere stad en het compenseren van bezuinigingen vanuit het rijk. 'Dit is het groenste, meest hervormingsgezinde akkoord ooit', zeggen D66-leider Jan Paternotte en GroenLinksleider Rutger Groot Wassink.

D66-leider Jan Paternotte (links) met Rutger Groot Wassink van GroenLinks Beeld Jean-Pierre Jans
D66-leider Jan Paternotte (links) met Rutger Groot Wassink van GroenLinksBeeld Jean-Pierre Jans

Op de woningmarkt heeft GroenLinks ingestemd met een ondergrens van 45 procent sociale huur, in de campagne de inzet van D66. De partijen willen vooral per buurt (zie kader en kaartje) kijken of het percentage sociale huurwoningen moet toenemen of afnemen. 'In de Kolenkitbuurt is al veel sociale huur, dus daar hoeft niets meer bij,' aldus Paternotte. 'Alleen bij grote bouwprojecten zal er een verplicht percentage komen van twintig tot dertig procent sociale huur.' Per jaar worden er vijfhonderd sociale huurwoningen bijgebouwd.

Ook bij de erfpacht levert GroenLinks in. Met de omzetting naar eeuwigdurende erfpacht komt er - los van inflatiecorrectie - een einde aan canonverhogingen. De waardestijging van de grond komt daarmee niet langer ten goede aan de hele stad. Ook komt er een referendum over het kooprecht, waarvan GroenLinks de uitkomst zal respecteren.

In ruil voor het inleveren op het gebied van wonen, haalt GroenLinks forse bedragen binnen voor klimaat en duurzaamheid. Zo komt er een klimaatfonds van 72 miljoen en wordt er fors geïnvesteerd in zonnepanelen en woningisolatie. 'De inzet is dat op alle scholen straks zonnepanelen komen,' zegt Groot Wassink.

Verder wordt de stad fietsvriendelijker. Ook komt er een fonds van 53 miljoen euro om de bezuinigingen vanuit de rijksoverheid op de zorg, de jeugdzorg en werk en inkomen op te vangen. De dagbesteding in de zorg blijft overeind en de armoedegelden worden onderdeel van de vaste begroting. De partijen moeten nu op zoek naar een derde partij om het stadsbestuur mee te vormen.

undefined

null Beeld Daan van Elk
Beeld Daan van Elk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden