Het groene geweten van Google

Foto AFP

MOUNTAIN VIEW - Nog een paar jaar, en het internet is 's werelds grootste energieverslinder. Google probeert desondanks klimaatneutraal te worden.

Even iets opzoeken op internet. Miljoenen mensen doen het via zoekmachine Google, in totaal ruim veertig miljard keer per jaar. Voor elke zoekopdracht gaat er, ergens ter wereld, een computer aan het werk.

Autorijden, een vliegvakantie naar de zon en de verwarming op twintig graden belasten het milieu. Maar ook de miljoen computers van zoekmachinegigant Google verbruiken energie, naar schatting net zoveel als een klein Europees land.

Hoeveel precies wil Bill Weihl, de door Google aangestelde 'tsaar van de groene energie', niet zeggen. ''We zijn een enorme energieverbruiker'', geeft hij toe. ''Cijfers geven we niet vrij. Als concurrenten weten hoeveel we verbruiken, kunnen ze uitrekenen hoe groot we zijn.''

De kritiek op het energieverbruik van internet neemt toe. De Duitse professor Fettweis rekende uit dat internet en mobiele telefonie bijna tien procent van het Duitse elektriciteitsverbruik voor hun rekening nemen. Een zoekopdracht via Google zou evenveel energie kosten als een spaarlamp die een vol uur brandt.

Hoog tijd dat die trend wordt gekeerd, vindt de Googletopman. Betekent dat minder internet? ''Nee. Het internet heeft ons een samenleving bezorgd waarin we minder hoeven te reizen, korter kunnen zoeken en alle informatie direct ter beschikking hebben. Dat scheelt energie, maar die nieuwe oplossingen kósten ook energie. Als er een moment komt waarop we de klimaatverandering alleen nog kunnen stoppen door de economie te laten krimpen, dan leg ik me daarbij neer. Dat is nu nog niet nodig: technologie lost een groot deel van de problemen op. We moeten accepteren dat die oplossing ook zijn schaduwzijde heeft.''

Daarom investeert Google fors in schone energie. Dat begint dicht bij huis, op het hoofdkwartier in Mountain View, Californië. Met zonnepanelen, elektrische auto's en duurzame gebouwen. En in de gigantische datacenters, waarin over de hele wereld Googlecomputers hun werk doen. ''Onze computers verbruiken half zoveel energie als die van de concurrent'', stelt Weihl. ''Onze nieuwe datacenters in België en Nederland zijn de energiezuinigste ter wereld.''

's Werelds grootste internetzoekmachine maakt een miljardenrendement. Dan is het niet zo moeilijk om enkele miljoenen in groene bedrijven te stoppen. Tegelijkertijd is Google gebaat bij zo veel mogelijk internetverkeer. Google's nieuwste producten draaien allemaal via het internet, dat zo nog meer belast wordt. ''Dat is een lastig dilemma'', erkent Weihl. Hij verwijst naar Google instant Search, waarmee de gebruiker direct een voorbeeld ziet van zijn zoekresultaten. ''We hebben er heel wat manjaren onderzoek in zitten om het energieverbruik van dat systeem zo laag mogelijk te houden.'' Dat onderzoek is niet vrijblijvend, stelt hij. ''Als een nieuw project teveel energie vreet, gaat het niet door.'' (AREND PLEYSIER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden